Otkrivena spomen bista Mihailu Đuriću

Predstavnici grada Šapca prisustvovali su 03. oktobara, u parku Mali Tašmajdan, ispred amfiteatra na otvorenom Pravnog fakulteta u Beogradu, svečanom otkrivanju biste istaknutom Šapčaninu i najznamenitijem srpskom filozofu 20. veka, Mihailu Đuriću. Bistu Mihailu Đuriću, svečano su otkrili ministar prosvete Mladen Šarčević i dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović.

U razgovoru sa profesorima Danilom Bastom i Jovicom Trkuljom, predstavnici grada Šapca i Pravnog fakulteta, istakli su zajednički interes i nameru da ove godine na petogodišnjicu od smrti Mihaila Đurića, zajedno nastupe u cilju promovisanja lika i dela ovog znamenitig Šapčanina.

Mihailo Đurić (1925 – 2011), bio je srpski filozof, sociolog, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, član SANU-a. Rođen je 1925. godine u Šapcu. Njegov naučni opus je veoma obiman. Pored brojnih članaka, seminara i simpozijuma u kojima je učestvovao, uredništva u brojnim naučnim časopisima, napisao je veliki broj radova, od čega nekoliko knjiga koje su objavljene na nemačkom jeziku. Izdavačka kuća Službeni glasnik, objavila je Sabrana dela Mihaila Đurića u 12 knjiga. U krugu onih koji su ga poznavali, važio je za izuzetno čestitog, moralnog i skromnog čoveka.

 

Exit mobile version