Oplemenjuju bojama i kompozicijama proleća

Prolećna izložba radova članova „Krug 10“

Tradicija koja se ne prekida deceniju, od nastanka „Kruga“. Poštuje se i čuva.

-Četrdeset šest slika; akvareli, ulja, crteži, enkaustika, akril, drvorez, skulptura… Toliko raznolikosti, sve je zastupljeno ovde – kaže u ime „Kruga“, Svetlana Žegarac. I poziva da se uživa u radovima, i te, dvadeset treće martovske večeri, i sve do 20.aprila. Sa osmehom dodaje: „Jeste malo pretrpano, ali mi ne možemo da ostavimo nijednu sliku po strani“.

Proleće u Šapcu meri se, ne po datumu i kalendaru, već po prolećnoj izložbi „Kruga 10“.

Ivanka Trifunović, istoričar umetnosti: „Pred svakom od slika možemo da se posvetimo razmišljanju o lepom. A to i jeste svrha umetnosti. Odvojiti čoveka od svih zala.  I nekako mi se taj prolećni post i  prolećna izložba  godinama unazad poklapaju, vode me ka nekoj boljoj meni, a nadam se da će svakog od nas povesti na  taj pravi put – sreće, zadovoljstva, poštenja…“

-Kao što su nekada stari Sloveni znali da drveće prekrivaju raznobojnim trakama tkanine i oplemene taj prostor, u nadi da dođe proleće, tako nas članovi „Kruga 10“ uvek iznenade prijatno. I ovo tmurno vreme oplemenili su bojama, koloritom i kompozicijama proleća“ – istakla je istoričarka umetnosti, istinski prijatelj „Kruga“, Ivanka Trifunović. „Ceca reče da su slike nastajale tokom zime, ali na njima ima toliko boje, toliko kolorita, toliko otopljenog snega, i leptira, da je nama  jasno da je kod ovih ljudi proleće svakodnvno u radu. I napredak, uvek napredak, i u kompoziciji i u koloritu. Lepota radova, toplina radova, i kvalitet slike…. Ova izložba nam omogućava da iako je sneg, mi budemo u proleću. Hvala vam na tom osećaju.“

Da je „Krug 10“ „čudo, pravo čudo“, da oni stvarajući „emocije pretvaraju u stvarnost“ poručio je još jedan od vernih prijatelja i poštovalaca, glumac, Duško Duca Stevanović. I  na dar je bila pesma, ona „Najmanja pesma“,  Miroslava Mike Antića…

Rekli su, o „Krugu“:

Dr Nada Petrović: „Lep način da se okupe slikari u ovom „Krugu“. Po meni, ja doživljavam neke slike mnogo lepše i bolje nego od akademskih slikara“.

Miloje Jovanović: „Za mene je ovo izvanredan krug slikara. Ja sam naklonjen realističnim slikama, ovi njihovi radovi me oduševljavaju. Nikad ne propuštam njihove iuzložbe. I hvala im za lepe doživljaje“.

Šabački „Krug“ traje već deceniju. Od deset članova, sada ih je dvadesetak, neki odlaze, neki dolaze. Udruženje po mnogo čemu posebno, i mnogo toga ga krasi:

-Duh, velika ljubav, entuzijazam, velika posvećenost slikanju; u najtežim uslovima, ali mi se odričemo svega da bismo mogli da slikamo – reče nam Svetlana Žegarac.  A njihova poruka na katalogu izložbe je da „njihov sažeti svet realnosti vraća u skladni svet boja i oblika, mira i tišine“. A svaki od četrdeset šest radova posvećen je razmišljanju o lepom.

S.Ljubić

 

 

Exit mobile version