Okrugli sto „Položaj lokalne samouprave danas“ u Gradskoj kući

0

Okrugli sto „Položaj lokalne samouprave danas“, u okviru projekta Demokratski politički forum, održan je danas u Gradskoj kući u Šapcu. Demokratski politički forum je serija debata o strateškim pitanjima razvoja Srbije i srpskog društva.
Otvarajući današnji skup, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, zahvalio se predstavnicima Fondacija Centar za demokratiju i Fridrich Ebert Stiftung, organizatorima, što su prvu debatu van Beograda, organizovali baš u Šapcu.
-Tema lokalne samouprave je nešto o čemu se može otvoreno govoriti u Šapcu. Naša ideja je da se što više ljudi uključi u neposredno odlučivanje, pa je važno da čujemo šta o tome imaju da kažu predstavnici civilnog društva. Lokalane samouprave u Srbiji danas nisu na nivou na kome treba da budu, jer bi građani trebali da imaju još više prava.Važno je da se lokalne samouprave osposobe da donose bolje odluke, da u tim odlukama svakoga dana učestvuju građani, a da budžeti treba da budu transparentniji. To je način da se približimo uređenom evropskom društvu, kakvom Šabac teži, istakao je gradonačelnik Zelenović.
Dragoljub Mićunović, predsednik UO Fondacije Centar za demokratiju, kazao je da je Šabac primer uspešnog grada koji je uspeo da sačuva svoj urbanitet.
-Šabac je uspeo da, kako lokalna samouprava, sačuva svoje osobenosti, pa se kao grad drži u kulturnom i svakom drugom pogledu. Zato i nije slučajnost što je baš Šabac izabran za mesto u kome smo organizovali debatu o položaju lokalne samouprave, dodao je Dragoljub Mićunović.
Nataša Vučković, generalni sekretar Fondacije Centar za demokratiju, kaže da je decentralizacija glavna tema današnjeg skupa.
-Razgovaraćemo o trenutnom položaju, dokle smo stigli u procesu decentralizacije i da li smo možda krenuli u suprotnom pravcu. Predlog Zakona o finansiranju lokalne samouprave ne ide na ruku građanima Srbije, jer će upravo građani osetiti posledice tog Zakona. Želimo da zajedničkim snagama pokrenemo i dijalog i komunikaciju, kako bi krenuli u drugom pravcu i ojačali lokalne samouprave, rekla je Nataša Vučković.
Na današnjem skupu diskutovali su predstavncici političkih organizacija u Šapcu, nevladinog sektora, Gradske uprave grada Šapca, političkih stranaka, a uvodničar u debatu bila je i Snežana Đorđević, profesorica Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Facebook komentari

Leave A Reply