Održan uvodni sastanak projekta BIOSOL

U prisustvu predstavnika gradova partnera

U Centru za stručno usavršavanje u Šapcu prošlog četvrtka održan je uvodni sastanak projekta „Upotreba biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora održive i efikasne energije za samostalne komplekse sa socijalnom svrhom- BIOSOL“, u prisustvu predstavnika partnera- Grada Šapca, Nove Gradiške i LAG Zapadna Slavonija. Cilj je podrška povećanoj upotrebi održive energije i energetskoj efikasnosti u prekograničnom regionu, uz povećanje infrastrukturnih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u oblasti projekta.

Nastavak projekata prekogranične saradnje

-Nastavljamo sa projektima prekogranične saradnje, a ovaj značajno doprinosi unapređenju oblasti energetske efikasnosti i afirmaciji korišćenja održivih izvora energije.  Grad Šabac će na osnovu svog iskustva sa biomasom izgraditi još jednu toplanu na biomasu snage 0,5 megavata, pored prve toplane. U okviru Trening centra biće osnovana „Akademija za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije“ sa „pametnom sobom“ za učenike i javnost, kako bi se upoznali i informisali o njenim mogućnostima. U okviru Parka nauke u Centru za stručno usavršavanje, projektom je predviđeno instaliranje dečije ulične igre sa skakanjem koja će biti povezana sa pijezo električnim elementima i generisaće struju. Planirano je i osam klupa sa punjačima te LED svetiljke koje treba da budu postavljene kod Trening centra i u centru grada- rekao je menadžer projekta, predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je da je projekat dokaz da stvari u Srbiji mogu da izgledaju drugačije i da se prijatelji i partneri mogu naći van granica zemlje.

Uspešna saradnja dva grada

-Glavna tema je kakvu životnu sredinu ostavljamo svojoj deci, a mnogo možemo da uradimo na lokalnom nivou, u gradovima i opštinama. Ovo je drugi projekat koji radimo sa Novom Gradiškom, prvi je bio u vezi sa odbranom od poplava. Obezbedićemo jeftinije grejanje i naučićemo mlade kako da se odnose prema životnoj sredini- poručio je Zelenović.

Nova Gradiška će izgraditi solarnu elektranu od 500 kilovat- časova sa FN sistemom i akumulatorima na zemlji blizu autoputa, te će zajedno isporučivati 0,5 megavata električne energije. Instaliraće i kontrolni sistem za pametno korišćenje energije, a u centru postaviti „Solarno drvo“ sa punjačima za mobilne uređaje, objasnio je gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić.

-Cilj nam je da smanjimo troškove, jer svake godine dolazi do povećanja cena energenata. Radimo fotonaponsku elektranu i u fazi smo promene kompletne javne rasvete. Uz izgradnju te fotonaponske elektrane, planiramo još jednu manju i sledeće dve godine bićemo grad koji će biti potpuno nezavisan po pitanju rasvete, u šta uključujemo zgrade javne uprave. Sa predstavnicima Grada Šapca komuniciramo već godinu i po dana. Pokazalo se da su oba grada vrlo profesionalna i ozbiljna i da smo postali partneri, ne samo na biznis planu, već i privatno. Radujemo se budućoj saradnji- podvukao je Grgić.

Oba grada koriste energetski projekat za snabdevanje ukupno 16 javnih objekata socijalnog karaktera. Ukupna vrednost projekta je 981.616,01 evra, od čega je za Grad Šabac izdvojeno 481 649,43 evra. Evropska unija kofinasira projekat u ukupnom iznosu od 85 posto vrednosti.

D.Dimitrijević

Exit mobile version