Održan Simpozijum zdravstvenog vaspitanja u stomatologiji

Trideset i treći Simpozijum zdravstvenog vaspitanja u stomatologiji, prvi put je organizovan u Šapcu. Simpozijum je trajao dva dana, a akreditovan je za lekare, stomatologe, farmaceute, biohemičare, medicinske sestre, zdravstvene tehničare, stomatološke sestre, psihologe, pedagoge i vaspitače.

Otvarajući skup u petak u Šabačkom pozorištu, gradonačelnik Nebojša Zelenović istakao je da je veoma važno to što se još jedan eminentan skup u oblasti zdravstva održava u Šapcu.
-Zdravstvene i lekarske komore i fakulteti prepoznaju Šabac kao mesto u kom se organizuju skupovi na kojima govore i učestvuju priznati naučnici iz naše zemlje. Oni donose odluke kako će izgledati zdravstvena zaštita u budućem periodu. Ponosni smo što Šabac postaje kongresni centar zemlje, a nama je važno da se pokažemo kao dobri domaćini i da se na tim skupovima prezentuju i zdravstvene politike našeg grada, rekao je gradonačelnik i podsetio da je Grad Šabac u toku prošle godine opredelio više od dva miliona dinara za stomatološku zaštitu.


Momir Carević, profesor na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kaže da se Simpozijumi svake godine organizuju u drugom gradu, kako bi podstakli zajednicu na zdravstveno-vaspitni rad.
-Tema ovog simpozijuma je uloga zajednice i društva u razvoju zdravstva. Zajednica treba da pomogne stomatolozima i uopšte zdravstvenim radnicima, da uvedemo određeni oblik zdravstvenog vaspitanja po školama. Predlažemo i da se organizuju kvalitetnije medijske kampanje o oralnom zdravlju. Potrebno je da se razvije bolja svest građana o preventivi i sprečavanju oralnih oboljenja, kako kod odraslih, tako i kod dece, kazao je prof. dr Carević.
On je prim. dr Milijani Popović, direktorki Zavoda za javno zdravlje u Šapcu i dr Dejanu Popoviću, predsedniku Organizacionog odbora, uručio zahvalnice za organizaciju 33. Simpozijuma zdravstvenog vaspitanja u stomatologiji.
Takođe, prof. dr Carević je uručio dr Slađani Purić godišnje priznanje „Prof. dr Marko Bulović“ za doprinos u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Dr Jasmina Stanković, v.d. direktora Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac, istakla je da je Dom zdravlja uz podršku Grada Šapca, obezbedio kotizaciju svim zdravstvenim radnicima iz Službe stomatologije, kako bi učestvovali na 33. Simpozijumu zdravstvenog vaspitanja u stomatologiji.
-Ponosni smo što se u našem gradu, gradu otvorenog srca, koji ima dugu i bogatu tradiciju, organizuju značajni skupovi iz oblasti zdravstva. Održan je Kongres urgentne medicine, čuveni Lazini dani, a danas svečano otvaramo i ovaj Simpozijum. Govorićemo o preventivi, kao osnovi zdravlja, jer u oblasti stomatologije, bolestan zub je opasnot po ceo organizam, podvukla je dr Jasmina Stanković.
Na svečanom otvaranju Simpozijuma, prim. dr Predrag Tojić održao je prezentaciju o razvoju stomatologije u Srbiji, sa posebnim akcentom na život i rad jednog od začetnika ove oblasti medicine, Šapčanina Živorada Graovca.

Exit mobile version