Odavno se ne rukujemo, ne grlimo i ne ljubimo – Velimir Kuzmanović, profesor

Šta je obeležilo 2020. godinu a šta očekujete u 2021.

Ode 2020, ne ponovila se! Sa praznim ulicama u proleće, sa izneverenim nadama za leto, sa venčanjima bez svadbi, sa obilascima mesta u okolini umesto kupanja na moru, sa šetnjama pod maskama da nam se samo oči vide. Vodim odeljenje prve godine srednje škole u kojem se dve grupe učenika nikada nisu srele. Ne poznaju se na polugodištu drugari iz istog odeljenja! Nestvarno! Odavno se ne rukujemo, ne grlimo i ne ljubimo. Naučili smo da je pristojno i da se jedni od drugih udaljavamo. samo da budemo zdravi. A obolevamo.

Kao na nekom venčanju bez svadbe, predadosmo i naš grad novom mladoženji. Kao što je red, mlada je otišla u drugu kuću kad je bila najlepša, našminkana i doterana, ponosna i bogata toliko da i sam mladoženja ne zna šta ga snašlo. A mladu, niko ni ne pita: udala se bez ljubavi, na prevaru, proćiće kao Sofka, da šara po pepelu dok se drugi samo sećaju njene lepote…

Dok šetam pijacom na Živinarniku, sećam se da smo ove godine bili jedini grad u kom je radila pijaca, da nam bar parkovi nisu bili zatvoreni, da smo imali Pozorišno proleće, pa makar u jesen! Na pijaci malo ljudi. Jedan peva:

Zima došla, snega nema,

plata došla, para nema.

Al zato će Vučko naš,

da kupuje za sve nas!

Pre nego što odem u 2021. pošteno je da se duboko zahvalim ljudima raznih zanimanja i uverenja koji su žrtvovali sebe da i u nemogućim uslovima brinu o drugima. Najpre, tom divnom medicinskom osoblju koje je često ostajalo sa pacijentima sve dok i sami ne postanu pacijenti. I drugima koji su smogli snage da ne izdaju sebe i ostanu ljudi.

Naravno, SREĆNA NOVA GODINA! Više i nemamo u šta drugo da se uzdamo.

Exit mobile version