Od „Sunčane reke“ do Reke „Gorina“

PRVO OVOGODIŠNJE PUTOVANJE ŠABAČKOG DRUŠTVA PRIJATELJA HILANDARA

Društvo prijatelja Hilandara iz Šapca, koje već 21 godinu čuva svetost i svetlost manastira Simeona Mirotočivog i sv. Save, 14. maja je svojim članovima upriličilo prvo ovogodišnje putovanje. Među 57 putnika, interesantno je, najstariji je imao 89 a najmalađi nepunih 16 godina.

Šabački hilandarci prvo su posetili „Sunčanu reku“. To prostrano etno-selo u Brasini prepuno je sadržaja za sve uzraste, a pleni i zanimljivim nazivima ulica, restorana i kućica za smeštaj. Posetioce posebno privalači i osmeh izaziva „Zetov vajat“ i Ulica majčine dušice, a podjednako interesantni su i bunar želja, crkva, igralište sa raznim spravama za decu, kavez sa zečevima, konji i magarci na ispaši. Uprkos kišici, koja je uporno rominjala, turistički kompleks je toga dana bio ispunjen tiristima koji su uživali u pogledu i šetnji kraj Drine. Dok su jedni ispijali prvu jutarnju kafu, drugi su tražili najbolji položaj kako bi mobilnim telefonom ovekovečili boravak u prostoru u kojem je snimana serija „Ranjeni orao“ i drugi filmski i televizijski projekti a snimak – vejberom – odmah prosledili dragoj osobi.

U kraljevom salonu

Mali Zvornik bio je novo odredište Šapčana. Zastali su u „Podzemnom gradu Aleksandra Karađorđevića“, da bi videli muzejsko – turističku postavku „Kamena devojka“. Taj grad pod zemljom izgrađen je od 1930. do 1934. godine, kao ratno sklonište srpske dinastije i vlade, a smešten je u samom centru mesta i uklesan u strmoj steni. Prostire se na gotovo 5.000 kvadratnim metara. Čine ga 75 prostorija i hodnici koji se pružaju u nedogled, a dugi su 1,5 kilometar. Kompleks ima istorijski i kulturni značaj, a opremljeni su samo „Kraljev apartman“ i „Sala za sastanke“.

Sala za sastanke u podzemnom gradu Karađorđevića

U prostoru za zasedanje ratne vlade dominira ogroman sto, a iako je kralj u Marseju ubijen pre no što je „Kamena devojka“ završena na njemu su prepoznatljive Aleksandrove okrugle naočari i tabakera tog strasnog pušača. Na dva naspramna zida postavljeni su veliki portreti iz kojih na posetioce „motre“ kralj Petar I Oslobodilac, Karađorđev unuk sa perjanicom, „najdemokratskiji vladar Srbije“, i kralj Aleksandar Ujedinitelj. Tu je i karta Kraljevine Jugoslavije, izdeljene na banovine, a uz državnu zastavu pobodena je ona na kojoj piše: „S verom u Boga“. Ratna vlada je tu zasedala samo desetak dana, svedoči i „Politika“ od 6. aprila 1941. godine postavljena na jednom od dva manja stola.

U „Podzemnom gradu Aleksandra Karađorđevića“, izuzetnom spomen-kompleksu isklesanom u planinskom nedru, pažnju privlači i bunar koji svedoči da je kraljev grad bio spreman za rat i dugu odbranu. Danas pak, vreme za sređivanje čeka još mnogo toga: „Kraljeva lična crkva“, vojničko kupatilo, prostorija za odmor i rekreaciju vojnika i vinarija, u kojoj kraljevi potomci planiraju da otvore restoran isključivo namenjen vinopijama.

Čenjinica da „Kamena devojka“ ima čak 12 izlaza posebno zadivljuje šabačke hilandrace, kao i podatak da se jedan od njih završava u crkvi za vojnike i Malozvorničane. Reč je o crkvi Časnog krsta, koju vernici nazivaju – Mali Ostrog. Ona ima oblik krsta, a otkrivena je pre 14 godina iako je izgrađena kada i kraljev grad. Smeštena je preko puta mosta koji danas spaja dva Zvornika i dve države, tik uz asfaltnu traku. Ukopana je u zemlju. Trideset tri metra je dugačka, visoka i široka, a svaki metar simbolizuje po jednu godinu Isusovog ovozemaljskog života. U toj svetinji, nažalost, Šapčani nisi mogli da zapale sveće i celivaju ikone i časni krst, jer je baš toga dana starešini hrama davano podušje.

Adži Melentije: „izabrani“ šabački vladika

Iz Malog Zvornika, duž modre Drine, putnici iz Šapca uputili su se kanjonom Trešnjice ka Bajinoj Bašti. Putem ih pratili bagremi i grozdovi zove u cvetu, brda i doline u svim nijansama zelene, kuće na samoj obali reke, vatovi drva složeni kraj ceste, poneki pčelinjak i svadbarska povorka, brojni putokazi sa obaveštenjima o mogućem odmoru u „turističkim domaćinstvima“, pa i mermerni nadgorbni spomenici u njivama i dvorištima. Iako je još knez Miloš zabranio sahranjivanje van groblja, u ovom delu Srbije XIX i XXI vek su u očiglednoj „koegzistenciji“.

Manastir Rača, smešten kraj Drine, u podnižju Tare a u blizini Bajine Bašte, bio je novo odredište šabačkih hilandaraca. Predanje kaže da je tu svetinju podigao kralj Dragutin Nemanjić, a istorija svedoči da se poput Feniksa dva puta dizala iz pepelišta. U pisanim izvorima prvi put je pomenuta u XVI, a važan prepisivački centar bila je u XVII veku. Drugi put ju je obnovio arhimandrit Melentije Stefanović, kada je od Turaka – nakon povratka sa hadžiluka – dobio dozvolu za obnovu. I narodni pesnik svedoči da je Srbin – hadžija „išo preko mora sinjeg te je vlašku ćabu polazio … i od cara ferman izradio za stotinu žutijeh dukata da vlasima bogomolju gradi“. A da ‘adži Melentije manastir „načini za godinu dana“, piše i na zapadnom crkvenom zidu u koji je uklesan i reljef sa njegovim likom.

Kraj reke duge 365 metara

Arhimandrita Rače, koji je u novije vreme dobio i veliki spomenik u svojoj svetinji, ustaničke vođe su 1811. godine izabrale za episkopa šabačkog. Zna se i da je Melentije Stefanović monašku rizu obukao u Troniši. Šapčani su mu se poklonili a potom u crkvi manastira kraj Drine, posvećenoj Vavedenju Bogorodičinom, celivali ikone i česticu moštiju kralja Dragutuna. Dvosatni predah, koji je usledio, neki su iskoristili za uživanje u lepoti netaknute prirode a neki za „planinarenje“. Do manastirskog izvora na Tari, ipak, stigla su samo četiri najupornija i fizički najspremnija hilandarca: Veroljub Ilić, Milan Širgić, Milan Kečić i Darko, vozač autobusa.

U naselju Perućac, koje je 13 kilomatara udaljeno od Bajine Bašte, u Nacionalnom parku „Tara“, putnici iz Šapca uživali su potom u lepoti i izuzetnosti najkraće evropske reke. Reč je o Vrelu, reci koja zaista vri i penuša a duga je samo 365 metara. Njeno drugo ime je – Reka „Godina“. Ona svakodnevno zaglušuje uši turista i raduje hotelijere, jer im – iz dana u dan – puni džepove.

A u povratku u Šabac, šabačka ekspedicija predahnula je i uz žubor fontane, lepotu parka i sjaj Kur-salona u Banji Koviljači.

Živana Vojinović

Foto: LJ. Mišković

 Naslovna fotografija :Šapčani pred manastirskom crkvom

 

Exit mobile version