Očuvajmo floru i faunu naše prelepe planine

Poštovani prijatelji planine Cer, planinari, izviđači, sportisti, avanturisti… Ovim putem želimo da vam se obratimo i ukažemo na mere koje su donete prema uredbi o proglašenju PIO CER.

Mi kao planinarsko društvo, iskreni obožavaoci Cera i njegovih lepota, želimo da učestvujemo u očuvanju flore i faune ove prelepe, NAŠE I VAŠE planine Cer. U nastavku sledi tekst i obaveštenje naše drage Ane Pavlović, aktiviste Eko Cer, stručnog turističkog vodiča za planinu Cer a sigurni smo da joj najviše prija opis „CERSKA VILA“ jer ona to zaista jeste.

„Poštovani prijatelji,

od kraja marta do sredine aprila je period povratka ptica selica sa juga u njihova staništa na severu. U toku tog perioda, ukoliko se šetate Cerom, možete videti razne vrste ptica kako preleću Cer na svom migratornom putu u povratku sa juga (crna roda, eja livadarka, siva vetruška, pčelarica, ždral, itd). Ono što je nama posebno drago, na Cer će se vratiti i naše cerske ptice selice. Prema Uredbi o proglašenju PIO Cer („Službeni glasnik RS“, broj 54 od 30. juna 2023.) od 1. marta do 15. jula u periodu gnežđenja strogo su zabranjeni: masovni vidovi turizma, vožnja crossera, kvadova, džipijade, velika okupljanja koncertnog tipa sa izvorima buke koja mogu negativno da utiču na divlje vrste i njihova staništa, kao i druge aktivnosti koje dovode do degradacije i ugrožavanja ptica i njihovih staništa. Svaka vrsta navedenih negativnih veštačkih uticaja, koji bi bio prouzrokovan ljudskim nemarom, može dovesti do nestajanja staništa i bio bi poguban za otnitofaunu Cera. Zato Vas molimo da se pridržavata pravila kako se treba vladati sa pticama da im se ne bi naudilo:

-Budite uzdržani i pažljivi prilikom posmatranja, ne pravite buku, izbegavajte nagle pokrete.

-Ako je ptica jednom uzletela uplašena vašim nailaskom, ne prilazite joj ponovo.

-Držite odstojanje kada ste u blizini gnezda, mesta na kojima se ptice okupljaju da provedu noć ili na kojima se hrane.

-Gnezda treba prijavljivati isključivo stručnjacima ili čuvarskoj službi PIO Cer

-Trudite se da za sobom ne ostavljate vidljive tragove i ne oštećujete stanište.

-Na izletu se služite postojećim stazama, izbegavajte nepotrebno utabavanje novih. Nadamo se da ćete poštovati ova pravila tokom cele godine, jer Cer ima raznovrsnu i bogatu ornitofaunu zahvaljujući kojoj se nalazi na IBA listi.

Hvala Vam što čuvate prirodu i ornitofaunu Cera. Želimo Vam lep i prijatan boravak na planini Cer!

S poštovanjem, Vodičko-informativna služba na Ceru.“

Naš dom je spreman da dočeka ljubitelje prirode. Rezervišite vaše dane za uživanje u lepoti i komforu našeg doma, šetnjama prelepim šumskim stazama i čistom vazduhu. Obiđite naše istorijske znamenitosti i manastire, uživajte u netaknutoj prirodi, budite se uz cvrkut ptica a prvu jutarnju kafu, ili svoj mir provedite u hladu ispred našeg doma.

U nekim od sledećih tekstova ukazaćemo vam na značaj očuvanja prirode Cera i upoznati vas sa njegovim stanovnicima i prirodnim resursima koji ga čine posebnim i ono zbog čega je zaslužno dobio epitet predela izuzetnih odlika „Planina Cer“ l kategorije od međunarodnog nacionalnog i izuzetnog značaja.

Za sve informacije možete se obratiti na broj +381 63 287 747 predsednik društva Darko Sloboda

Vaš PSD Cer

Exit mobile version