Očekujem da naš predlog Ministarstvu zdravlja postane praksa u Srbiji i okruženju

Zelenović veruje da će to biti deo novog algoritma SZO

U Šapcu je četiri novoobolela od kovida- 19. U Opštoj bolnici smešteno je 182 pacijenta, devet je primljeno, a 21 otpušteno, četiri osobe su na respiratorima. Dve osobe su preminule u toku prethodnog dana, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

Prema rečima direktorke Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmine Stanković, u kovid ambulanti nije bilo velikih gužvi, pregledan je 161 pacijent, 43 osobe prvi put, a 118 je došlo na kontrolni pregled, odnosno retestiranja.

-Juče je retestirano 90 osoba, 113 PCR testom, četiri serološkim. Od danas se svi rezultati pacijenata koji dolaze zbog retestiranja šalju u nacionalnu referentnu laboratoriju Batajnica, a samo pacijenti sa tegobama i njihovi rezultati će se i dalje analizirati u Veterinarskom specijalističkom institutu. Ta laboratorija nam dostavlja rezultate u naredna 24 sata i jedini smo u Srbiji koji tako brzo dobijaju rezultate, što je jako važno zbog lečenja, ali i izolacije kontakata pozitivnih. Od 115 testiranih 5.avgusta PCR testom i među njima 88 retestiranih, 12 je pozitivnih, a samo dva novoobolela od 27 prvih testiranih- navela je dr Stanković.

Policijska uprava Šabac kontrolisala je 491 lice, 484 telefonskim putem i sedam lica nenajavljeno na adresu i nije bilo osnova za pokretanje postupaka. Pripadnici komunalne milicije uručili su 97 rešenja sanitarne inspekcije o samoizolaciji, izvestio je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.

Sedam dana nema odgovora Ministarstva zdravlja, niti kiznog štaba Republike Srbije, na predlog Gradskog štaba da se vrši antigensko testiranje.

-Dr Predrag Kon se juče oglasio sa mišljenjem da zna za antigenske testove i to da bi u ovom trenutku mogli da donesu prednost u borbi protiv zaraze, budući da su pouzdani i brzi i u veoma kratkom roku mogu da daju jasnu sliku ko je bolestan. Njegov stav se poklapa sa mišljenjem koje smo dobili iz Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu koja je rekla da je u toku priprema novog algoritma i da će, kada bude sve gotovo, o tome obavestiti nadležne organe u Srbiji i javnost. Mislimo da smo od početka u pravu i da će to što mi predlažemo u sledećim nedeljama i mesecima postati praksa ne samo u Srbiji, nego i drugde- naveo je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

Zdravstveni paketi koje Grad deli sugrađanima na kućne adrese sadrže alkohol, dezinfekciono sredstvo u vidu dezinfekcionog sapuna, vitamine i paket od 10 zaštitnih maski, a u narednom periodu dobiće ih svi sugrađani koji žive na gradskom i seoskom području. Simbollični paketi pomoći već su naišli na dobar odgovor sugrađana, te je važno da u tom duhu solidarnosti i pokazivanje brige o sopstvenom i zdravlju drugih, nastavimo borbu sa zarazom, poručio je Zelenović.

D.Dimitrijević

Exit mobile version