Obeležavanje Svetskog dana prevremeno rođenih beba

Biblioteka šabačka 

Svakog 17. novembra se obeležava Svetski dan prevremeno rođenih beba i odaje se počast svim „Malim divovima“. Biblioteka šabačka kao jedna od najznačajnijih kulturnih ustanova u gradu svoju društvenu odgovornost potvrđuje priključivanjem raznovrsnim akcijama kako bi skrenula pažnju na mnogobrojne životne  probleme i pomogla u njenom rasvetljavanju i rešavanju. U utorak 17. novembra 2020. godine širom Srbije će se različitim aktivnostima ukazati na problem prevremeno rođene dece a sve sa ciljem podizanja svesti javnosti i pružanja podrške svim porodicama koje se suočavaju sa tim problemom.

Biblioteka šabačka će u utorak, 17. novebra, biti obasjana ljubičastom svetlošću dok će magnolija u dvorištu dobiti purpurnu boju kao u rano proleće. Odabranom literaturom na ovu temu, u posebno osmišljenom kutku, pokušaćemo da što bolje upoznamo naše sugrađane sa svim aspektima prevremeno rođenih beba i sa svim teškoćama koje proživljavaju porodice. Razlozi za prevremeni porođaj su mnogobrojni. Jedan od najčešćih je višeplodna trudnoća (blizanci, trojke…) sa kojom su se suočile i dve bibliotekarke iz naše ustanove. Podrška, razumevanje i ohrabrenje su često od izuzetne važnosti za sve koji prolaze kroz ovakvo iskustvo.

Prevremeno rođenje bebe je ozbiljan zdravstveni problem i ujedno vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina. Svake godine se u svetu rodi oko 15 miliona prevremeno rođene dece dok u Srbiji, više od 4000. Za prevremeni porođaj se smatra svaki porođaj pre navršene 37. nedelje trudnoće, a pored svih napora i razvoja medicine, donja granica preživljavanja  bebe je oko 23. nedelje trudnoće.

Exit mobile version