Obeležavanje 140 godina od rođenja Isidore Sekulić

U Biblioteci šabačkoj svečano je otvorena izložba „Isidora Sekulić, naša sugrađanka“, a u Dvorani Vinaver, prof. dr Aleksandar Jerkov održao je predavanje pod nazivom Zašto nam je Isidora potrebna danas? Profesor Jerkov, upravnik Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” u Beogradu, pokušao je da odgonetne koji su to razlozi zbog kojih je važno da i u XXI veku proučavamo stvaralaštvo Isidore Sekulić.

Programom kojim Biblioteka šabačka obeležava 140 godina od rođenja Isidore Sekulić, u godini u kojoj proslavlja 170 godina svog postojanja, želi da osvetli život rad jedne od naših najznačajnijih književnica sa posebnim osvrtom na godine koje je provela u Šapcu.

Obeležavanjem ovako značajnog jubileja, Biblioteka šabačka ističe važnost kulture sećanja.

Isidora Sekulić (1877–1958) je u oktobru 1909. godine aktom Ministarstva prosvete Kraljevine Srbije postavljena za privremenu razrednu učiteljicu Srpske kraljevske više ženske škole u Šapcu. Predavala je nemački jezik i matematiku u svim razredima i gimnastiku u trećem i četvrtom. U septembru 1912. Isidora Sekulić dobija premeštaj i odlazi u Beograd za profesora Više ženske škole. Na izložbi će svi prisutni moći da vide pored ilustrativnih panoa i Isidorinih knjiga, koje se čuvaju u Zavičajnom odeljenju Biblioteke šabačke, i rukopise i lične Isidorine predmete koji su preuzeti iz legata u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu.

 

Exit mobile version