Novi sadržaji za najmlađe

Odeljenje za decu Biblioteke šabačke obeležava 65. rođendan

Biblioteka šabačka u petak je počela sa obeležavanjem značajnog jubileja- 65 godina trajanja Odeljenja za decu. Pored centralne proslave planirane za 16. decembar i otvaranja izložbe „U knjigama živi pamet- drugo, dopunjeno izdanje“ u holu Biblioteke šabačke, pripremljeni su i novi sadržaji za najmlađe.

Čitaonica svojevrsne Dečije biblioteke obogaćena je inovativnim kutcima osmišljenim tako da deca različitog uzrasta provedu kvalitetno i sadržajno vreme u čitanju, učenju i zabavi. To su mesta u kojima se kroz igru uči, stiču čitalačke navike i daje mogućnost za širok spektar kreativnog izražavanja, sve u skladu sa bibliotekama 21. veka koje više nisu samo mesta za učenje, čitanje i tišinu.

-Dugi niz godina različitim aktivnostima i programima pokušavamo da pridobijemo decu kao naše čitaoce. Kada ih dobijete tako mlade, oni ostaju čitaoci za ceo život. Želimo da steknu utisak da je biblioteka njihova druga kuća, kuća u kojoj će steći nova znanja, gde će učiti i zadovoljiti svoja interesovanja- navodi Biljana Bogojević iz Biblioteke šabačke.

Kao dodatna motivacija, od rođenja do polaska u drugi razred članarina je besplatna. Epidemiološka situacija promenila je koncept proslave 65. rođendana, ali se svi nadaju da će kad dođe vreme nadoknaditi propušteno.

-Osim centralne proslave zakazane za 16. decembar, u čitaonici smo pripremili različite sadržaje koji će našoj deci pomoći da u ovim teškim vremenima prebrode tu krizu. Pored već poznatih, Kutka za bebe i Kutka za mlade, pripremljeni su i Dramski kutak, Kutak za slobodan trenutak i Robokutak. Svi ti kutci imaju jednu ulogu- da deca slobodno vreme provedu kreativno, da uče iz knjiga i steknu naviku čitanja- objasnila je Bogojevićeva.

Kutak za slobodan trenutak obiluje društvenim igrama kao što su šah, domine, origami, pitalice, mozgalice, igre razmišljanja i pamćenja, a opremljen je i knjigama o društvenim igrama. Svi su edukativno- zabavnog karaktera s ciljem da se deca lepo osećaju, zabave i nešto nauče.

Ova slavljenička godina će doneti u Pozajmnom odeljenju za decu i interesantne vizuelne dodatke. Na monitoru će se prikazivati sve aktuelnosti vezane za rad sa decom u Biblioteci, a poruke o deci i odrastanju najznačajnijih književnika i mislilaca će biti predstavljene u veselo osmišljenim oblačićima i dočekivaće sve posetioce. Dečije odeljenje najpre se nalazilo u prostorijama Vladičanskog dvora, da bi se 2017. godine preselilo u Aneksnu zgradu, gde je celo prizemlje namenjeno najmlađim čitaocima.

D.Dimitrijević

Exit mobile version