Nova premijera u Šabačkom pozorištu

Razaranje porodice po majci

 

Na sceni Šabačkog pozorišta postavljen je čuveni komad Pola Zindela „Dejstvo gama zraka na sablasne nevene“, za koga je autor dobio Pulicerovu nagradu, a kasnije je snimljen i film. Tekst govori o posesivnoj majci koja pokušava da nađe zajednički jezik za kćerima tinejdžerkama, a rediteljka Lilijana Ivanović ukazuje da takva vrsta odnosa je vanvremenska i vanprostorna, i može se dogoditi bilo gde i bilo kada. Međutim, u ovoj porodici sve je narušeno: majka je udovica, neorganizovana, sklona alkoholu, guši pokušaje mlađe ćerke da se izdvoji kao vanserijski đak, a starija kćer je otvoreno naziva „ludačom“. Beatris /igra je Aneta Tomašević/ teši se da je mogla biti balerina, a nije položila ni za frizerku, prinuđena je da čuva stariju ženu za 50 dolara nedeljno. Kada je pozovu na svečanost na kojoj mlađa kći Matilda /Kristina Pajkić/ treba da se ovenča nagradom, odbija jer „nema šta da obuče i ljudi će joj se smejati“. Sabirajući svoj život kaže da su to nule do nule – i to je „ništa“! Starija kći Rut /Sonja Milojević/ sva bučna, svadljiva ali i velika podrška sestri, ima svoje noćne more i strahove, u svojoj sebičnosti onemogućava majku da ode na svečanost. Jedina svetlost u ovom tunelu beznađa je Tili, koja veruje u bezgraničnu moć atoma na dobrobit čovečanstva. Kao nevidljivi akter je profesor Gudman, koji je prisutan u telefonskim razgovorima, mentor Tili, ali za Beatris to je „ljigavac“. Kulminacija ove životne drame je trovanje zeca, ljubimca obe ćerke, ali je Beatris surovo neumoljiva, prelomila je svoj dotadašnji život i otkazala čuvanje „babe“ i planira otvaranje čajdžinice. Iako komad sa sumornim sadržajima za glumačku trojku bio je veoma izazovan. Najviše se tražilo od Beatris, i Aneta Tomašević je to odigrala na sebi svojstven način, ubedljivo u svim elemntima. I majka gubitnica na svim poljima, ponekad brižna majka, ali i nerazumljivo surova, i svakako životno upečatljiva, u takvoj igri sa slabim kartama igra do kraja. Kao Rut Sonja Milojević imala je lakši zadatak: od razmažene tinejžerke sa mnogo gestikulacija do otvorenog sukoba sa majkom, i to je s puno dinamike i iznela u predstavi. Za Tili predodređena je uloga dobre ćerke i izuzetne učenice, a Kristina Pajkić bila je ponesena upravo tom naivnošćui plemenitošću mladog bića.

Scenografija koju je oblikovao Nikola Nikolić je krajnje funkcionalna, jedno prenatrpano, siromašno i neuredno domaćinstvo koje odaje teskobu, dok je plakat koji je dizajnirao Vladimir Milojević impresioistički simbolično, sa devojkom koja je izašla iz kaveza i hoda ka svetlosti.

Ovo je već peta premijera Šabačkog pozorišta u ovoj sezoni, i uprkos vidne krize i smanjenja budžeta, ide se uzlaznom linijom. Jedno od rešenja je koprodukcija, gde se smanjuju troškovi i dobija kvalitet, a naravno tu jei pojačan rad. Šabačko pozorište ima pet igrajućih dana u nedelji i po tome je jedno od najuspešnijih, a tu su i nagrade na brojnim festivalima.

D.Eraković

Exit mobile version