Nestaje lokalno informisanje

smart

Kako se informišu građani: Milorad Stanković, diplomirani geodeta u penziji

Iako grad sa bogatom tradicijom u informisanju, kada je između dva rata bilo više od 30 listova, a kasnije značajnu ulogu imali list „Glas Podrinja“, Radio i TV Šabac, sa desetak privatnih medija koji su nastali u višestranačju, gašenjem Radio i TV Šapca današnja medijska slika u Šapcu ne služi za ponos.

Nekadašnji direktor šabačkog katasatra Milorad Stanković bio je umnogome upućen na informisanje ne samo iz Šapca nego i iz drugih opština, jer je ovo bila regionalna  služba za 14 opština. Međutim, gašenjem TV Šapca, a sa njim i Radio Šapca, građani su ostali bez onih osnovnih pa i servisnih informacija.

Stanković uglavnom prati informacije preko N1 i Nove S, ali malo toga ima iz  Šapca. Delimično se informiše i preko „Podrinskih“. A problema i brojnih pitanja svakako da ima. O ekonomiji, šabačkim preduzećima, poljoprivredi, društvenim delatnostima i nekim drugim oblastima građani su uglavnom neinformisani, to kao su nepoznate zemlje, a više se zna o nekim banalnim temama, na primer sa estrade.

Takođe, izostaju validne informacije od onih koji su dužni da objektivno informišu građane, pre svih RTS. O televizijama sa nacionalnim frekvencijama ne treba trošiti reči jer to pored gole propagande režima, skrivanja pravih problema, nema ni „i“ od informisanja. A sve to je garnirano sa nekusom, kičom, primitivizmom pa i pornografijom. To se vidi i posle nekoliko sekundi takvog programa.

– Bojim se da u ovakvom medijskom mraku malo šta može biti dostupno građanima kada se radi o nečemu važnom za planetu i čovečanstvo, kada nam je obrazovanje, nauka i kultura srozano na najniže grane – kaže Stanković.

D.E.

Exit mobile version