Nestabilna epidemiološka situacija, oscilatorno oboljevanje

Tri novoobolela u Šapcu

U Šapcu je danas tri novoobolela od kovida- 19. U Opštoj bolnici Šabac smešten je 121 pacijent, pet je primljeno, 13 otpušteno, dva lica su na respiratorima i jedna osoba je preminula. Epidemiološka situacija je i dalje nestabilna, saopšteno je na konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

Kako je rekao v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje dr Branko Vujković, u prethodnoj sedmici Zavod je od 1.649 uzoraka uzetih u Mačvanskom okrugu imao 145 pozitivnih, odnosno 8,8 procenata, što je jasan pad broja obolelih. Ukupan broj pozitivnih u okrugu je osam, po tri u Šapcu i Loznici, po jedan u Bogatiću i Koceljevi.

-Prosečna starost obolelih je oko 45 godina i prema ocenama epidemiologa, epidemiološka situacija je i dalje nestabilna, jer i dalje postoji oscilatorno oboljevanje, ali sa znatno povoljnijim tokom, jer se procenat pozitivnih u odnosu na procenat testiranih smanjio. Ukupan broj obolelih u gradu je 1.941, u okrugu 3.104, a od 20. juna 1.856 u odnosu na 2.947 u okrugu. Novoobolelima je konstatovana pozitivnost u toku bolničkog lečenja. U bolnici se svakodnevno smanjuje broj hospitalizovanih, 121, u odnosu na 218 protekle nedelje i pre dve nedelje 275. Od dve osobe na respiratorima jedna je na invazivnoj ventilaciji. Ukupno je u Šapcu izlečeno 1.256, u okrugu 2.186. Broj aktivno obolelih u gradu je 515, 923 u okrugu.  U Šapcu je urađeno 130 uzoraka, 60 posto od ukupnog broja, u okrugu 218 i 10 koji nisu sa teritorije našeg okruga. Od početka Šabac ima 57 posto testova, 8.727, u okrugu 15.338. Broj kontakata u izolaciji na nivou okruga je bio 5.007, sada je 774- naveo je dr Vujković.

On je rekao da je rano da se priča o tome da li mogu da budu održane manifestacije kao što su Čivijada i Šabački vašar. Da bi se odjavila epidemija, 28 dana ne sme biti nijednog obolelog prema parametrima Svetske zdravstvene organizacije. Privreda mora da fukcioniše, svaki Štab mora da preuzme odgovornost kada dođe do ukidanja vanredne situacije, ali mora da ostane poštovanje preventivnih mera, ocenio je dr Vujković.

U kovid ambulantu Doma zdravlja juče se na pregled javilo 106 pacijenata, od toga 32 sa tegobama, 74 kontrolnih.

-Urađeno je 42 PCR testiranja, od toga su 18 bile osobe sa tegobama, a 24 retestiranja. Urađeno je četiri serološka testa. Drugi dan zaredom svi sa tegobama su negativni. Od 331 uzorka poslatih od 6.avgusta na retestiranje, 33 je pozitivno, a za 17 treba da se ponovi testiranje- rekla je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović rekao je da svi u štabu čine sve da se pobedi zaraza, te da on nije protivnik manifestacija.

-Pravila su ista za sve, a to što je nekom dozvoljeno da se ponaša mimo pravila je stvar o kojoj treba da izjasne ljudi koji donose i sprovode odluke. Zabrana okupljanja važi i u Jagodini, pa se postavlja pitanje kako se tamo desio vašar, jer je to neobjašnjivo, zakon bi trebalo da bude isti za sve. U merama Vlade stoji zabrana rada bazena, Goran Vesić otvara bazen, Salaš Noćajski poziva na bazen, a to je teritorija opštine Sremska Mitrovica, gde je proglašena vanredna situacija, u Krupnju, gde je takođe vanredna situacija, radi bazen. Mogu da potpišem da nema nijedne lokalne samouprave koja je protiv lica koja se neodgovorno ponašaju podnela krivičnu prijavu, pošto bi onda neko trebao da podnese krivičnu prijavu protiv Dragana Markovića Palme. Mi ćemo ovde donositi razumne odluke i konsultovaćemo struku oko svega- podvukao je Zelenović i najavio da će Grad Šabac obezbediti zaštitne maske za početak školske godine.

Načelnik Gradske uprave Milan Vasić rekao je da je kontrolisano 217 lica u samoizolaciji, od toga 210 telefonskim putem, sedam nenajavljeno na adresi i svi su poštovali mere.

-Odeljenje komunalne milicije uručilo je 21 rešenje sanitarne inspekcije i podnelo jednu prekršajnu prijavu. Do sada je podneto 15 prekršajnih prijava protiv ugostiteljskih objekata u gradu, a zbog nepoštovanja mere ograničenog radnog vremena letnjih bašta do 23 sata. S obzirom na to da su dva ugostiteljska objekta više puta uhvaćena u prekršaju, protiv njih su podnete i krivične prijave u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Šapcu- rekao je Vasić.

Zavod za javno zdravlje obradio je više od 15.000 PCR i više od 3.000 seroloških testova, a udeo iz Šapca je bio oko 60 posto. U planu je da tim od četiri zaposlena nakon adekvatne obuke u toj ustanovi radi PCR dijagnostiku.

D.Dimitrijević

Exit mobile version