Neprilagođeni u klasici

Počelo četvrto „Pozorišno proleće“

Četvrti po redu teatarski festival „Pozorišno proleće“ počeo je u ponedeljak u Šapcu, otvaranjem izložbe „Tri proleća“ na Trgu šabačkih žrtava, čiji su autori Šabačko pozorište i grupa „Kombinart“. Na 12 panoa prikazana su prethodna izdanja festivala, fotografije, brojke, činjenice, uspesi i aplauzi, a autori fotografija su Foto Nera, Jugoslav Radojević i Marko Maksimović.  Performansom „Buđenje“ za koji je koreografiju osmislila Sanja Krsmanović Tasić, članovi Omladinskog kluba domaćina festivala i KUD „Abrašević“ pozvali su sugrađane da se u zajedničkoj šetnji upute na svečanu ceremoniju otvaranja. Program čini osam najreprezentativnijih predstava  nove produkcije institucionalnih pozorišta širom zemlje, a prva, „Balkanski špijun“, visoko je ocenjena od strane brojne publike desetominutnim aplauzom.  

Sloboda velika tema javnog života

-Sloboda je velika tema javnog života u našoj zemlji. Ima nešto temeljno važno, što u Srbiji ne uspevamo da iznedrimo, pa smo malo- malo u velikim nevoljama. Često sa velikim gubicima u ljudstvu i materijalu, što bi rekao, ovde prisutni, Svetislav Basara. Mi u Šapcu mislimo da se borba protiv zaraznonosnih komaraca vodi tako što treba isušiti močvaru. Kultura je lek protiv bolesti duha, koja je dovela do svih vidljivih nedaća koje imamo. Zato u šabačkom budžetu kultura čini sedam posto. Želimo da učinimo pozorište, biblioteku, muzej i sve one koji stvaraju kulturni život dostupnim svakom građaninu Šapca. A taj kulturni život treba da pomogne ljudima da otvore svoje umove i da slobodno i samopouzdano gledaju život ravno u oči. Onda nam niko ne može oteti slobodu- rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović obraćajući se prisutnima u Šabačkom pozorištu.

Selektor Zoran Karajić poručio je da bez izuzetne podrške Grada Šapca festival ne bi bio pokrenut i opstao uprkos svima koji su ga osporavali. Prve godine proglašen je za najbolji u zemlji i to je bilo teško breme, jer se trebalo održati na tom nivou.

-Imamo ozbiljan imidž na pozorišnoj mapi Srbije, a ovogodišnja selekcija je proglašena jednom od najboljih na svim festivalima u ovoj godini i ja sam na to ponosan. Ovo je festival koji ne trpi podnaslove, zato što je to festival trenutno najboljih predstava u svim segmentima teatarskog stvaranja i svim elementima pozorišne igre. Predstava koja ovde bude najbolja podrazumeva da je najbolja u pozorišnoj produkciji ove zemlje- naveo je Karajić.

Pozorište izašlo iz okvira te ustanove

Član Umetničkog saveta festivala književnik Svetislav Basara poručio je da je Antonen Arto sedamdesetih godina prošlog veka rekao da je jedina autentična situacija ovog vremena policijska racija na javnu kuću i da pozorište mora da krene tim stopama.

-To znači da se ofanzivno uhvati u koštac sa problemima vremena u kojem živi. Četvrtu godinu ovaj festival značajno upotpunjuje sve siromašniiju kulturnu ponudu u zemlji- istakao je Basara.

Budući da je moto sezone u Šabačkom pozorištu „Grad su ljudi, grad je pozorište“, želja je bila da festival izađe iz okvira te ustanove, te će sva javna čitanja drama sa konkursa Sterijinog pozorja, kao deo tradicionalnog programa festivala, biti u različitim ustanovama kulture u gradu, kao prilika da se vidi grad van pozorišta.

-Sa podnaslovom „Neprilagođeni u klasici“ Zoran Karajić je napravio malo konceputalniju selekciju. U pitanju su dela klasičnih autora, ali u čijem je centru osoba koja je uvek na neki način buntovna ili neprilagođena. Njegov cilj nije bio da pravi konceptualnu selekciju, već da su nove predstave koje su bile u ponudi bile bazirane na novim čitanjima klasike, a klasici su uvek donekle neprilagođeni u svom vremenu- smatra direktorka Milena Bogavac.

Šapčani će do ponedeljka uživati u najboljim predstavama, a večeras je na repertoaru „Petrijin venac“ Ateljea 212.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version