Neko se jako dobro zabavlja

0

LIČNI STAV: Aleksandar Mijailović

I kad kažem „neko“ svakako mislim na naprednjačkog predsednika. On živi svoj san! Najzad je dočekao da nekome objavi rat, i da pošalje vojsku na ulice. Pa makar to bio i neprijatelj u kojeg se ne može pucati, bitno je da su puške na vidiku, a prst na okidaču.

A Vulini? Oni ne da se dobro zabavljaju, nego orgazmiraju svaki put kad im gazda dâ da podignu MIG iznad Beograda, ili da obuku „uniformu“. Ostatak Vlade je malo paničan, jer šta ako naprednjačkog predsednika uhvati korona? Članovi Vlade su navikli da rade samo što im gazda kaže, a struka je pobegla iz zemlje odavno.

I kakve veze sad ima što je izvršen državni udar? Jer to da Vlada donese uredbu kojom suspenduje skupštinu, i sama sebi da veće nadležnosti, se naziva državnim udarom. Bitno je da se on ludo zabavlja. Zatvorio je celu zemlju, naređuje ko će šta da radi, i kako će da se ponaša. Hapsi neposlušne novinare, i političke protivnike. Dečački snovi se ostvaruju, a mi svi pažljivo pratimo naredbe jednog neiživljenog ludaka.

Nažalost, najgora stvar koja je mogla da nam se dogodi je da zemljom upravljaju loši đaci u toku jedne krize. A vanrednim stanjem upravljaju isto kao što su upravljali i državom u redovnom stanju – bez razmišljanja o posledicama odluka koje donose. Nekada je to bila Savamala (država uništava privatnu imovinu u partijsku korist), ili afera „helikopter“ (sedam osoba je izgubilo život zbog propagande, jer je jedan ministar hteo da napravi dobar selfi) a danas su to mere od kojih je većina imala posledicu pravljenja gužvi, i lakše prenošenje virusa (poput sulude naredbe da se studenti isele iz studenjaka u sred epidemije, neminovno stvore gužve u kojima se virus lako prenosi, i potom se raziđu širom Srbije, kao prenosioci zaraze).

U normalnim državama se u gradski prevoz ubacuju dodatna vozila, kako se ne bi pravile gužve, dok su kod nas prvo smanjivali broj vozila (pa je bilo 150 ljudi u prostoru za 50), pa onda ukinuli. U normalnim zemljama se rad marketa produžava, kako se ne bi pravile gužve, dok se kod nas smanjuje, pa se prave gužve. U normalnim zemljama maske su obavezne, a šetanje je dozvoljeno, ali mi nismo baš normalni. Nigde u svetu penzioneri nisu zatočenici sopstvene vlasti.

I da se razumemo, koronavirus je zaista opasan, i ne treba nam još jedan virus na planeti koji će da ubija godišnje preko 100.000 ljudi. Mere za suzbijanje i ograničavanje zaraze se podrazumevaju u ovoj situaciji. Ali, ukidanje slobode kretanja je protivustavno, protivzakonitno, i potpuno nepotrebno. Mi imamo najveća ograničenja u Evropi, a nemamo ništa bolje rezultate od drugih zemalja.

Sa druge strane, dizanje panike ima samo jedan cilj – propaganda. Neverovatno, ali naprednjački predsednik trenutno vodi kampanju. Koristi svaku priliku da sebe predstavi kao ujedinitelja i spasitelja. Ali da bi nas „spasao“, prvo mora dobro da nas uspaniči.

I za kraj, samo ću vas podsetiti koliko se brinu o našem zdravlju – u decembru 2019. godine, Vlada RS je prebacila 1,7 milijardi dinara (!) iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje na Puteve Srbije. Kada čujete da neko nije imao lekove, ili da nije bilo slobodnih respiratora, setite se toga.

Ostanite kod kuće, ali ne gledajte TV, i ne slušajte ludog čoveka. Vaše mentalno zdravlje je bitnije od onoga šta on ima da kaže.

N

Facebook komentari

Leave A Reply