Nekad mi se čini da je borba sa lažima teža od borbe sa koronom

Zelenović reagovao na izjavu generalnog sekretara u kabinetu predsednika Selakovića

U Šapcu je prema izveštaju Zavoda dva pozitivna lica na kovid- 19, a prema evidenciji Štaba četiri. U Opštoj bolnici smešteno je 112 pacijenata, zabeležen je jedan prijem i devet otpusta, tri osobe su na respiratorima. U kovid ambulanti Doma zdravlja juče je pregledano 79 osoba, 29 prvi put, a 50 pacijenata je došlo zbog retestiranja. Urađena su 33 PCR testa, 19 prvi put, 14 retestiranja i dva serološka testa, saopšteno je na konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

Od  retestiranih do sada je negativno 263, 50 pozitivno, a ostali rezultati od  ukupno poslata 354 uzorka očekuju se iz nacionalne referentne laboratorije Batajnica. I dalje nema opuštanja, moramo se pridržavati mera- poštovanje distance, nošenje zaštitne maske, dezinfekcija ruku, smanjena okupljanja, navela je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković i dodala da od 24.juna do 2. jula ta ustanova nije imala mogućnost da testira sve koji su ispunjavali uslov za testiranje, jer nije dobijala testove koje je zahtevala od nadležnih. Reagujući na izjavu v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje dr Branka Vujkovića da u kovid ambulanti nije poštovan algoritam prilikom trošenja PCR testova, ona je rekla da su procedure za testiranje više puta menjane od početka epidemije, a u skladu sa novonastalom situacijom.

-U maju su se lekari pridržavali algoritma od 22.aprila, koji je imao puno indikacija. Bili smo dužni da testiramo ne samo pacijente sa tegobama koje ukazuju na infekciju i njihove kontakte, već i upućivane na non- kovid hospitalizacije (zakazane intervencije), onkološki i pacijenti na dijalizi. Sledeća indikacija su bila radno angažovana lica, kao i smeštaj u dom za stare. Puno negativnih ne znači da nije poštovan algoritam. Od 20. juna beležimo porast broja pacijenata, menja se algoritam. Gotovo svaki pacijent koji se javljao na pregled bio je kontakt, imali smo punoletstva, mature, zaražene u firmama. Budući da nismo imali rentgen aparat, snimci su rađeni u dogovoru sa Opštom bolnicom u različitim terminima. Upitnici koje su doktori slali u Zavod su ostajali u tom delu prazni iz tog razloga, evidencija o rentgenskim snimcima pluća postoji u našim i protokolima Opšte bolnice- objasnila je dr Stanković i dodala da se u junu beleži najveći broj pregleda.

U trenutku povećanog broja obolelih u gradu doktorima je bilo jasno da je potrebno PCR testiranje, jer se bez toga sa sigurnošću ne može utvrditi da li je pacijent pozitivan na kovid- 19. Krajem juna i početkom jula više od 70 posto testova bilo je pozitivno, istakla je dr Stanković. Ona je rekla da je Dom zdravlja, naprotiv, uštedeo testove, te da je u dogovoru sa epidemiolozima produžen period za retestiranje kako bi se smanjila pozitivnost kontrolisanih pacijenata, koji bi se u suprotnom testirali tri- četiri puta do konačnog negativnog testa.

Odgovarajući na izjavu generalnog sekretara u kabinetu predsednika Nikole Selakovića da grad nije na vreme reagovao i nije postupao u skladu se preporukama za suzbijanje epidemije, gradonačelnik Nebojša Zelenović pitao je na koje mere je on mislio, ponovivši sve akcije koje je Grad preduzimao u skladu sa dopisima Zavoda. Podsetio je da je jedan od njih stigao dan pre izbora i odnosi se upravo na njih. U skladu sa dopisom 23.juna dat je nalog svim nadležnim službama da se pojača nadzor nad sprovođenjem preporuka kriznog štaba Republike.

-U tom trenutku, školska godina se završava, odvijaju se ekskurzije, rekreativne nastave, proslave, mature, venčanja, punoletstva. Život se odvija normalno, jer smo došli u trenutak kada je privid stvarnosti  koja je sasvim normalna bio potreban da bi se legitimizovali izbori održani u vreme epidemije. Kada smo sa malo testova i činjenicom da se sve veći broj ljudi javljao u kovid ambulantu doneli odluku o proglašenju vanredne situacije  da bi mogle da se primenjuju prinudne mere, a ja kao komandant Štaba bio nadležan za njih, od predsednika lično i od članova SNS-a poglašeni smo prevarantima koji su izmislili vanrednu situaciju da bismo ostali na vlasti. Ovoliki broj obolelih, 2.000, rezultat je toga što smo se izborili za testove, inače bi ovde situacija bila kao u ostatku Srbije. Nekad mi se čini da je borba sa lažima teža od borbe sa koronom. Pošto smo demantovali sve laži, sad kažu suprotno, da nismo uveli vanrednu situaciju na vreme- podvukao je Zelenović.

On je ocenio da je tužno što se 90 posto vremena troši na borbu sa lažima, umesto na uvođenje novih mera, što je jedini način da se pobedi zaraza. Najavio je da će sve škole pre početka školske godine biti dezinfikovane, da će biti obezbeđena dezinfekciona sredstva, te da će za 13.628 učenika i 1.729 nastavnika Grad obezbediti zaštitne maske.

D.Dimitrijević

Exit mobile version