“Ne damo naše Laure”

Narod uz smenjene tužiteljke

Protest podrške za smenjene tužiteljke pod simboličnim nazivom “Ne damo naše Laure” održan je danas u 15 sati ispred Vlade Srbije u Nemanjinoj ulica u Beogradu. Veliki broj građana izašao je ovog popodneva i blokirao ovu ulicu kako bi izrazio nezadovoljstvo smenom tužiteljki Jasmine Paunović i Bojane Savović zahtevajući da viši javni tužilac Nenad Stefanović i republička javna tužteljka Zagorka Dolovac budu smenjeni. Na protestu su se mogli videti brojni trasparenti na kojima je pisalo: „Ne dam“, „Podrška za tužiteljke“, „Za pravnu državu“, „Podržimo hrabre da zajedno ojačamo temelj slobode“, „Dole Zagorka Dolovac“, …

Okupljenima građanima prvi se obratio advokat Čedomir Kokanović, jedan od organizator protesta koji je izneo zahteve okupljenih:

– Tri su zahteva ovog protesta. Da se vrate na posao naše hrabre tužiteljke Paunović i Savović. Da se smeni korumpirani javni tužilac Nenad Stefanović. I, što je glavno, da se smeni korumpirani republički javnvi tužilac Zagorka Dolovac. Rok za ispunjenje ovih zahteva je pet dana inače će protesti da se radikalizuju. Ovo što se dešava u Beogradu proširiće se na celu Srbiju. Ljudi, odavde nema nazad. Ova stvar ovde je došla do kraja, došlo je do tačke pucanja. Naši korumpirani tužioci Dolovac i Stefanović uhvaćeni su na delu. Uhvaćeni su sa rukama u pekmezu, napravili su čist faul i mi sada pucamo penal. Došlo je vreme da ovde neko mora da odgovara. Ovaj tumor našeg pravosuđa moramo hitno da operišemo

Ovo nije politički skup, ovo nisu politički zahtevi. Stvari o kojima ovde pričamo su vrhunska pravna pitanja. Sada narod ovde piše Ustav i nezavisno pravosuđe onako kako će da bude a ne mrtvo slovo na papiru. Ovo nije opozicioni skup, ovo je skup celog naroda.

Posle Kokanovića, reč je preuzela advokatica Sara El Sarag, članica Upravnog odbora Advokatske komore Beograda.

– Prvo bih da damo minut ćutanja mrtvim institucijama – rekla je Sara na samom početku svog obraćanja i dodala:

– Hvala tužiteljkama, hvala im što su bacile grudvu. Hvala i svima vama koji ćete zakotrpljati ovu grudvu, koja će postati lavina i očistiti ovaj šljam, pošto živimo u ludilu.

Okupljeni su potom pošli u protestnu šetnju da bi nešto pre 16 sati stigli ispred zgrade Republičkog javnog tužilaštva gde je pročitan spisak profesora koji su pružili podršku tužiteljkama i gde se protestantima obratio advokat Ivan Ninić ističući da među prisutnima ima i radnika Elektroprivrede Srbije ali i zamenika tužilaca.

– Naša justicija nosi fantomku na glavi i pajser u ruci i hoće da nas ubede da je tako normalno. Pravosuđe je u veštačkoj komi – rekao je Ninić.

Ninić je istakao da su se tužiteljke Savović i Paunović našle u nemilosti samo zato što su pružile otpor svom šefu Nenadu Stefanoviću.

– Ona koja je trebalo da se obrati javnosti i zaštiti tužiteljke, sedi u ovoj zgradi i ćuti. Ona ovde sedi 13 godina i ćuti. Došli smo da da ti kažemo: „Zagorka, sram te bilo“ – rekao je Ninić.

Podršku tužiteljkama pružio je i sudija Apelacionog suda Miodrag Majić.

– Ovde sam, na prvom mestu, da podržim koleginice koje su smogle hrabrosti i snage da izađu iz kabineta, da se imenom i prezimenom i licem predstave javnosti i da kažu: „Što je dosta – dosta!“. Ja ovo čekam čitavu svoju karijeru, a to je oslobađanje institucija, oslobađanje tužilaštva, oslobađanje suda od policijskih pritisaka i od straha na prvom mestu. Zato sam tu – istakao je Majić na protestu podrške smenjenim tužiteljkama.

Protest podrške tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović završen je oko 16.30 sati.

Naziv protesta “Ne damo naše Laure” inspirisan je Laurom Koveši, rumunskom heorinom pravosuđa koja je svojevremeno u zatvor poslala preko 600 potkupljenih političara, a samo u toku jedne godine preko 1.000 korumpiranih zvaničnika zbog nje je završavalo na sudu, među kojima je bilo ministara, senatora, gradonačelnika i njihovih zamenika, direktora državnih kompanija i vodećih menadžera.

Exit mobile version