Najuspešniji mladi talenti Šapca pokloniće predivan koncert sugrađanima

Milenija Reljić, direktorka Beogradskog Šopen Festa, za „Podrinske“

Internacionalna, kulturno- obrazovna manifestacija, koju od 2012. godine organizuje umetničko udruženje „Kreartiva“ sa Ambasadom Republike Poljske u Beogradu kao generalnim sponzorom, Beogradski Šopen Fest (BŠF), u okviru Podijuma mladih „Šapcu na dar“ u petak od 20 sati u Šabačkom pozorištu, predstaviće četvoro talentovanih, mladih Šapčana: Irinu Brodić, Lazara Mitrovića, Momčila Tomića i Lazara Torbicu.

 

Manifestacija popularizuje klasičnu muziku, predstavljajući stvaralaštvo jednog od najvećih kompozitora čovečanstva, pesnika klavira- Frederika Šopena, a njena preteča- Šopenijada, pijanistička revija mladih talenata nastala 1990. godine, iznedrila je svetski priznate pijaniste. Projekat BŠF sadrži raznovrsne aktivnosti: Pijanističko takmičenje/ Reviju za mlade talente- učenike i studente klavira iz Srbije, regiona i Evrope, koncerte, stručna predavanja, master klas, radionice za decu. Predstavlja i koncept kontinuirane promocije mladih talenata po gradovima Srbije i regiona, ciklusom koncerata pod nazivom „Odjeci Šopen Festa“. O značaju BŠF-a govori i činjenica da su Ivanu Matijević i Mileniju Reljić kao osnivače i organizatore ove godine Ordenom za doprinos u kulturi nagradili Ministarstvo za kulturu i nacionalnu baštinu i ministar kulture Republike Poljske.

-Izuzetno se radujem događaju u Šapcu i od srca zahvaljujem učesnicima, upravi Kulturno- umetničkog društva „Abrašević“, predstavnicima lokalnih medija i naravno, šabačkoj publici, koja će podržati mlade talente na koncertu u petak- kaže direktorka Beogradskog Šopen Festa Milenija Reljić za „Podrinske“.

Kakva je saradnja sa „Abraševićem“, kulturno- umetničkim društvom sa tradicijom dugom više od jednog veka? Po čemu se izdvajaju talentovani Šapčani koji će prvi put zajedno nastupiti u svom gradu?

Beogradski Šopen Fest realizuje programe i predstavlja mlade pijaniste u Beogradu, ali i po gradovima Srbije i regiona. Od 2012. godine smo održali preko 50 koncerata u više od 20  gradova. Budući da su šabački talenti od početka nastupali na takmičenjima BŠF-a i revijama mladih, odlučili smo da četvoro najuspešnijih predstavimo ove godine u okviru Podijuma mladih. Stoga ćemo gradu Šapcu darovati predivan koncert u Šabačkom pozorištu 18. oktobra. Ovo je bila izuzetno prilika da se ostvari saradnja sa šabačkim Kulturno- umetničkim  društvom  „Abrašević“,  koji ima Muzičku sekciju, čiji su članovi upravo mladi talenti koji će nastupati na koncertu u petak. Uprava Kluba je obezbedila logističku podršku i saradnju sa Pozorištem, tako da će mladi pijanisti muzicirati u adekvatnoj sali,  što je od velikog značaja za realizaciju ovakvog događaja. Ovom prilikom se kao organizator Festivala zahvaljujem upravi Kluba, posebno gospodinu Lazaru Torbici na izuzetnom angažmanu u okviru organizacije događaja.

Koliko je zahtevno organizovati Beogradski Šopen Fest i selektovati izvođače? Kako ste pravili ovogodišnji program?

Organizovati višednevni festival ovog tipa, sa raznovrsnim aktivnostima (koncerti, predavanja, radionice, muzičko- poetske večeri …)  jeste zahtevno, jer Beogradski Šopen Fest (BŠF) ima više godišnjih ciklusa, kada prezentuje različite sadržaje. Ove godine smo imali uvodni dan u Kolarčevoj zadužbini, u martu, zatim je usledio petodnevni glavni program od 14. do 18. aprila, a tokom „Jesenjih odjeka“ od 16. do 18. oktobra tri koncertne večeri. Dakle, potrebno je iskoordinirati učesnike, obezbediti prostore za dešavanja,  medijsku kampanju, smeštaj za goste iz drugih gradova i inostranstva i još mnogo toga. S obzirom na to da festivalski tim od početka čine dve osobe- moja koleginica Ivana Matijević i ja (a od ove godine moja malenkost sa dva saradnika koji su deo organizacije tokom festivalskih dana), posao je obiman, ali donosi ogromno zadovoljstvo,  jer radimo posvećeno i od srca, sa mnogo ljubavi. Generalni sponzor BŠF-a od početka je Ambasada Republike Poljske u Beogradu, a podršku daju Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Ustanova predstavništvo Republike Srpske u Srbiji. Partneri su značajne kulturno- obrazovne institucije poput Kolarčeve zadužbine, Narodnog pozorišta, Fakulteta muzičke umetnosti, Fakulteta dramskih umetnosti, Fakulteta savremene umetnosti, Centra beogradskih festivala- CEBEF, Kulturnog centra Beograda, Ustanove kulture grada Beograda… Festival su takođe podržale i ambasade zemalja iz kojih su dolazili gostujući pijanisti.

Tokom višegodišnjeg trajanja, koliko je do sada mladih i nagrađivanih učenika nastupilo?Osim promocije afirmisanih mladih muzičara, manifestaciju je obeležio i humanitarni karakter. Koliko je značajno na ovakvim događajima negovati empatiju i prave ljudske vrednosti?

Od 2012. godine,  kada smo započeli priču posvećenu Frederiku Šopenu, BŠF je predstavio u okviru koncertnog ciklusa „Odjeci“ i na Pijanističkom takmičenju i Revijama mladih talenata, oko 400 mladih pijanista iz Srbije i regiona, počev od osnovnoškolskog do studentskog uzrasta. Takođe, s ciljem promocije vrhunskog pijanizma, Festival prezentuje i profesionalne, vrsne pijaniste. Od početka,  u okviru festivalskih programa je nastupilo 27 pijanista iz Srbije i inostranstva (Francuska, Gruzija, Nemačka, Bosna i Hercegovina, Australija, Rusija, Hrvatska, Portugalija, Grčka, Švajcarska, Italija, Austrija).

Mišljenja sam da humanost mora biti jedna od primarnih osobina svakog čoveka,  stoga Beogradski Šopen Fest od početka neguje i humanitarni aspekt. Humanitarnim koncertima smo podržali akcije: „Bitka za porodilišta“ 2013, lečenje obolele dece 2014, pomoć za poplavljene osnovne škole u Obrenovcu 2015, pomoć za aktivnosti humanitarne organizacije „Belhospis“ 2016,  „Da se rodim zdrava“ 2017, pomoć deci sa posebnim potrebama Specijalne osnovne škole „Novi Beograd“ 2017, inicijativa „Darujmo talente“ 2018, „Klasika u poseti“ 2019. godine. Ovaj aspekt upotpunjuje misiju Festivala i daje doprinos skretanju pažnje široj javnosti na ogroman značaj empatije i humanosti.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version