Najmom apoteka do zaostalih plata

0

Drugi pišu „Danas“: Apotekarska ustanova „Šabac“ duguje oko 200 miliona dinara, a rešenje ovog problema se ne nazire.

 

Na sednici Gradske skupštine odbornici SNS kritikovali su lokalnu vlast zašto ranije nije preduzela mere da se spreči nagomilavanje dugova, jer to traje godinama. Takođe je zamereno lokalnoj vlasti što su za direktorsku funkciju predlagali i dovodili neadekvatne kadrove i da niko od direktora nije snosio odgovornost za loše poslovanje. Kritikovali su i previsoku cenu za angažovanje konsultantske firme koja je analizirala stanje i predložila da se poslovni prostor iznajmi privatnim apotekama, a za to je plaćeno 3,6 miliona dinara.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je prethodnu funkciju obavljao kao direktor republičke filijale zdravstvenog osiguranja, ukazao je da su problemi u ovoj oblasti sistemski. Gubici javnog apotekarskog sektora u Srbiji iznose oko deset milijardi dinara, i o tome javnost malo zna. Međutim, apoteke u javnom sektoru imale su ograničenu maržu i obavezu javne nabavke, dok su se privatne apoteke ponašale prema tržišnim uslovima. U Šapcu, inače, ima 76 privatnih apoteka i one su nesumnjivo bile u povlašćenijem položaju na tržištu.

Važno je da se nađe rešenje za oko devedeset zaposlenih u ovoj ustanovi koji mesecima ne primaju platu. Iznajmljivanjem poslovnog prostora, a javne apoteke imaju najbolje lokacije u gradu, rešilo bi se i pitanje zaposlenih u ovoj ustanovi. S druge strane Grad Šabac jeste osnivač ove ustanove, ali nema zakonskih mogućnosti da izdvoji sredstva za saniranje dugovanja. Ujedno apotekarska ustanova i JUP „Plan“ su jedine javne ustanove i preduzeća koje su napravile gubitke.

Piše: D. Eraković

 

 

Facebook komentari

Leave A Reply