Najbolje predstave prošlogodišnje produkcije pred šabačkom publikom

„Pozorišno proleće“ od 2. do 10. aprila u Šabačkom pozorištu

Festival „Pozorišno proleće“ biće održan od 2. do 10. aprila u Šabačkom pozorištu, a očekivanja su da će biti bolji nego prošlogodišnji, koji je proglašen najboljim u zemlji u toj sezoni. Na repertoaru će se naći sedam najboljih predstava iz prošlogodišnje teatarske produkcije, karakteristične po tome što su udarni pozorišni projekti bili bazirani na domaćem tekstu. Prema oceni selektora, direktora Zorana Karajića, izabrane predstave zadovoljile su visoke kriterijume u svim segmentima- tekst, režija, glumačka igra, scenografija, kostim, muzika, dizajn svetla i tona i koreografija.

-Sterijino pozorje, koje je i dalje merilo produkcije, vratilo se izvornim principima selekcije, gde je osnova domaći tekst. Umetnički savet festivala usvojio je moju sugestiju da od sedam predloženih predstava jedna mora biti iz unutrašnjosti, a jedna iz Vojvodine- naveo je Karajić.

Kao deo uvertire u sam festival, u okviru programa „U osvit Pozorišnog proleća“ Barski ljetopis Crna Gora 2. aprila izvešće predstavu „Sveti i prokleti“ Obrada Nenezića, po motivima legende o Vladimiru i Kosari.

Bajka o ljubavi koja čoveka uzima pod svoje, „Hipnoza jedne ljubavi“ Dušana Kovačevića, predstava koja osvaja publiku i rasproda se već prvog dana na svim repertoarima, otvoriće ovogodišnju tamičarsku sezonu 3. aprila. Na Velikoj sceni, 4. aprila biće izveden „Gogoland“ u režiji Andraša Urbana Narodnog pozorišta Sombor, provokativna predstava koja zavređuje ozbiljnu pažnju teatarske javnosti. Rediteljka Tatjana Mandić Rigonat uspela je da napravi izuzetno modernog Čehovljevog „Ivanova“, kojeg će Narodno pozorište u Beogradu izvesti 5. aprila. Polemička predstava „Deca radosti“ Ateljea 212 jedne od najtraženijih reditelja Snežane Trišić biće izvedena 7. aprila. Domaćin, Šabačko pozorište, predstaviće se 8. aprila Kalderonovim komadom „Život je san“ u adaptacij i režiji Aleksandra Lukača. Jedna od najznačajnijih predstava u poslednjoj deceniji u našoj zemlji, „Na Drini ćuprija“ u režiji Kokana Mladenovića igraće se 9. aprila u hali Šabačke gimnazije. Mladenović je, prema Karajićevim rečima, uspeo da nađe ključ kako da nešto što izgleda kao nemoguća misija pretoči u vrhunski pozorišni komad. Na svečanom zatvaranju festivala, 10. aprila, dramu „Šekspir, sonet 66“, u režiji Kokana Mladenovića, izvešće Mađarski nacionalni teatar „Čiki Gergelj“.

Kao deo pratećeg programa festivala, biće organizovana javna čitanja tri najbolja komada sa Sterijinog pozorja 2017. godine. Na Maloj sceni biće izvedene predstave: „Glumci- pesnici“ Nebojše Ilića, „Čujte Srbi“ Ljubivoja Tadića i „Majstorska glumačka radionica“ Zijaha Sokolovića. Na Velikoj sceni, Akademija umetnosti Novi Sad 9. aprila izvešće diplomsku predstavu „Naši dragi duhovi“ reditelja Nikite Milivojevića. U okviru glavnog programa festivala biće otkrivena bista Mire Stupice i svečano otvorena izložba Miodraga Tabačkog. U Biblioteci šabačkoj 8. aprila Izdavačka kuća Clio promovisaće ediciju Ars scena. Predsednik Umetničkog saveta festivala je i ove godine Dušan Kovačević, a članovi Mira Banjac, Voja Brajović. Nebojša Bradić, Nikita Milivojević, Svetislav Basara, Dragana Bošković, Svetislav Jovanov i Milivoje Mlađenović.

Pozorišni festival najavljen je simbolično, na 27. mart, Svetski dan pozorišta, a Karajić je istakao da je to dan kada se oseća dobro i neophodno, kao pripadnik velikog glumačkog, svetskog „plemena“. On je dodao da je festival nacionalni, sa internacionalnim programom, te da su ove godine na repertoaru predstave najboljih reditelja u zemlji.

D.Dimitrijević

Exit mobile version