Najavljen drugi teatarski festival Pozorišno proleće

Tetarski festival Pozorišno proleće biće održan u Šapcu, od 3. do 10. aprila, najavljeno je na konferencijiz a novinare, održanoj 14. februara,  u Zvezdara teatru. Pored selektora festivala Zorana Karajića koji je saopštio selekciju i program, na konferenciji su govorili gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i članovi umetničkog saveta festivala: Mira Banjac, Dragana Bošković, Dušan Kovačević, Milivoje Mlađenović i Svetislav Jovanov.

Zoran Karajić, direktor Šabačkog pozorišta i selektor festivala, kazao je da ljubitelje pozorišne umetnosti u aprilu očekuje najviše predstava koje su rađene po domaćim tekstovima. On je napomenuo da će gledaoci uživati u najkavlitetnijim predstavama sa ovog prostora.

Pozorišno proleće otvara vrata kulturi

Dušan Kovačević, akademik, dramski pisac i scenarista, kazao je da svaki grad, bez obzira na veličinu i broj stanovnika, zaslužuje da ima pozorišni festival po kom će biti poznat.

-Festivala nikada nije dovoljno i nikada ne možemo reći da je neki festival višak. Toliko je nekulture u Srbiji, da je ovo malo umetnosti koju imamo u pozorištima samo tračak nade. Gradonačelnik Zelenović od prvog dana razume šta za život jednog grada znači održavanje teatraskog festivala. Kroz dolazak i trupa i posetilaca u Šabac, grad za vreme trajanja festivala živi neki drugačiji život, rekao je Kovačević.

Glumica Mira Banjac, članica umetničkog Saveta festivala Pozorišno proleće, dodala je da je uloga festivala za glumce nemerljiva. Da pored toga što igraju pred novom publikom, glumci imaju priliku da se druže, upoznaju i razmenjuju iskustva.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da je prošlogodišnji festival bio izuzetno posećen, a da očekuje da će ove godine, zbog dobrog glasa koji se čuo o Pozorišnom proleću, Šabac ugostiti još više ljubitelja teatra.

-Želimo da u Šapcu stvorimo novu pozorišnu publiku. Festival Pozorišno proleće je još jedan od načina da mladim ljudima, spremnim da uživaju u kulturi, omogućimo i da iskuse čarobni svet teatra. Zato smo u saradnji sa Šabačkim pozorištem započeli projekat Šabački teatarski pokret i već do sada oformili 20 trupa, koje čine šabački osnovci i srednjoškolci a sa njima rade profesionalni glumci. Pored Pozorišnog proleća u aprilu će u Šapcu biti organizovan još jedan festival, sa predstavama koje će pripremiti učenici šabačkih škola, a sve u okviru projekta Šabački teatarski pokret, rekao je gradonačelnik i podsetio da Grad Šabac iz svog budžeta izdvaja 7 odsto za kulturu.

 

Exit mobile version