Nadam se da ćemo mlade šabačke pijaniste videti u Poljskoj

Monika Kubik, diplomatska predstavnica Ambasade Republike Poljske u Beogradu

Koncertu „Šapcu na dar“, organizovanom u okviru Beogradskog Šopen festa u petak u Šabačkom pozorištu, prisustvovala je Monika Kubik, diplomatska predstavnica Ambasade Republike Poljske u Beogradu, pokrovitelja manifestacije. Od septembra je na dužnosti, te je do sada imala priliku da vidi dva nastupa pijanista – beogradski i šabački.

-U Srbiji sam tek drugi mesec i veoma sam srećna što sam u prilici da upoznam kulturu vaše zemlje. Budući da sam Poljakinja, Šopen fest i koncept koji ta manifestacija neguje mi je veoma važan. Mislim da je lepo videti na delu kulturnu saradnju naše dve zemlje, a muzika spaja ljude. Ovo je veoma važan i lep događaj i radosna sam što vidim da je mnogo ljudi iz Srbije zainteresovano da ga prati, a ne da možemo da kažemo da smo organizovali lepu manifestaciju, a da, nažalost, nema ljudi. Interesovanje srpske publike postoji i oni zaista uživaju u Šopenovoj muzici. Mogli smo danas da vidimo izuzetno talentovane mlade ljude i nadam se da će jednog dana oni nastupati i u Poljskoj, u okviru našeg festivala posvećenog Šopenu – navela je Kubik.

Uvažena gošća je, zajedno sa direktorkom Beogradskog Šopen festa Milenijom Reljić, posle koncerta boravila u prostorijama suorganizatora „Abraševića“ i upoznala se sa istorijatom najstarijeg kulturno- umetničkog društva u gradu. Upisala se u knjigu utisaka i podelila svoje impresije.

-Oduševljena sam gostoprimstvom, dobrom atmosferom i ambijentom „Abraševića“. Zgrada ima veoma interesantnu priču i dugu tradiciju u negovanju kulture grada. Imala je različite namene, u prošlosti je bila centar prijateljstava različitih nacija, biblioteka. Videla sam prelepe fotografije koju su me oduševile. Uživala sam u probi folklora, jer i sama veoma volim ples. Vidljivo je da članovi ansambla igraju sa takvom energijom i žarom, što je posebno važno, pogotovo jer je reč o nacionalnom plesu, koji je značajan za očuvanje vaše kulture i tradicije. Mislim da je veoma dobro za Ambasadu Poljske da sarađuje sa ljudima koji na ovaj način baštine kulturu – istakla je predstavnica Ambasade Poljske, koja je bila u prilici da prošeta gradom, pre početka koncerta u Šabačkom pozorištu.

-Pola sata pre koncerta prošetala sam gradom. Nisam uspela mnogo da obiđem za tako kratko vreme, nažalost, ali sam videla da imate lep trg, fontanu, lepe zgrade. Pokušaću da, ako budem bila u mogućnosti, ponovo dođem u Šabac i bolje ga upoznam – navela je diplomatska predstavnica Ambasade Poljske.

U Poljskoj postoji festival posvećen Šopenu u znatno većem obimu, takmičarskog karaktera. Kubik je istakla da je prijatno iznenadilo što je i u Šapcu, kao i u prestonici, Beogradu, vladalo veliko interesovanje za koncert mladih pijanista.

-Impresionirana sam vašom zemljom, Srbija i ceo ovaj region su veoma interesantni. Nažalost, ne govorim srpski, ali potrudiću se da ga naučim – poručila je Kubik.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version