Na osnovu mišljenja stručnjaka biće donete odluke o ublažavanju mera

Dva novoobolela u Šapcu

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje, u Šapcu je dva novoobolela od kovida- 19. Aktivno je obolelo oko 300 osoba sa još toliko kontakata. U Opštoj bolnici smešteno je 64 osobe, dve su primljene i 11 otpušteno, nema lica na respiratorima i zabeležen je jedan smrtni slučaj, saopšteno je na konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

U kovid ambulanti juče je pregledano 98 pacijenata. Procenat onih sa težom kliničkom slikom se smanjio.
-Među pregledanima 26 je imalo tegobe, a 72 je došlo na kontrolu. PCR testom testirano je 27 pacijenata, 15 sa tegobama i njihovi uzorci su poslati u Veterinarski specijalistički institut. Na retestiranje je došlo 12 ljudi. Juče je urađeno pet seroloških testiranja. Stigli su rezultati za pacijente testirane 20.avgusta i od njih 20 samo je dva pozitivna. Pacijenti koji su bili na hospitalizaciji i imali pneumoniju će neko vreme osećati opštu slabost, malaksalost, bol u mišićima. Ne treba da se izlažu teškim fizičkim naporima, preporučuje se šetnja, osim između 11 i 16 sati zbog jakog zračenja, ne treba da uzimaju lekove za jačanje imuniteta na svoju ruku, jer to može biti opasno za jetru- rekla je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.
Gradonačelnik Nebojša Zelenović naveo je da je na sinoćnoj sednici Štaba usvojen dopis upućen Zavodu za javno zdravlje u kome se traži stručno mišljenje o tome da li bi ukidanje vanredne stiuacije ugrozilo epidemiološku situaciju u gradu, imajući u vidu da bi se tim činom ukinuo i pravni osnov za primenu posebnih mera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti u skladu sa Uredbama i propisima koji su u ovom trenutku na snazi.
-Očekujem da se stručnjaci u gradu izjasne o tome da li je sad epidemiološka situacija takva da se mere mogu ublažiti i mi ćemo se spram tog mišljenja ponašati i dalje donositi odluke. Treba imati u vidu da nas očekuje epidemiološki izazov u vidu ponavljanja izbora i mi ćemo u tom pogledu zatražiti mišljenje kriznog štaba Vlade o eventualnim dodatnim merama- naveo je Zelenović.
Policijska uprava Šabac kontrolisala je 117 lica u izolaciji, od toga 112 telefonskim putem i pet nenajavljeno na adresi stanovanja i nije bilo osnova za pokretanje bilo kakvih postupaka. Dva ugostiteljska objekta prekršila su poštovanje radnog vremena i protiv njih su podnete prijave u redovnom postupku. I kada dođe do ublažavanja mera, moraju se poštovati preporuke, kako bi se sprečila dalja mogućnost zaražavanja, poručeno je sa konferencije za novinare.
D.Dimitrijević

Exit mobile version