Na dobrom smo putu, mere se i dalje moraju poštovati

Zelenović kaže da su svi resursi angažovani da se zaraza pobedi, a život ne zaustavi

U Šapcu je danas jedna osoba novoobolela od kovida- 19. U Opštoj bolnici smešteno je 144 pacijenta, četiri je primljeno i 13 otpušteno. Pet lica je na respiratoru i tokom vikenda zabeležen je jedan smrtni slučaj, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

U kovid ambulanti Doma zdravlja za dva dana pregledano je 146 pacijenata, u subotu 91, u nedelju 55. Od 40 prvih pregleda 10 lica je pozitivno. Za retestiranja 6, 7, 8. i 9. avgusta u nacionalnu referentnu laboratoriju Batajnica poslato je 189 uzoraka i od za sada pristiglih rezultata 11 je pozitivno, a 17 uzoraka treba da se ponovi. Urađena su četiri serološka testiranja.

-Na pravom smo putu, epidemiološka situacija je sve bolja, vraćamo se na one vrednosti koje smo imali od 23. juna, kada smo prvi put imali skok broja pacijenata koji su se javili na pregled i jednocifren broj pozitivnih. Ne možemo još reći da smo pobedili zarazu, moramo nastaviti da se pridržavamo svih mera, kako bismo došli do toga da nemamo obolelih i hospitalizovanih pacijenata. Apelujem da se pacijenti sa simptomima javljaju na vreme i da se smanji pritisak na bolnicu tako što ćemo imati manje teških pacijenata. Treba da nastavimo da poštujemo sve mere- rekla je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.

Sa potpukovnikom dr Žarkom Mićovićem gradonačelnik Nebojša Zelenović danas je dogovorio da u sredu bude održan sastanak sa predstavnicima zdravstvenih ustanova, kako bi se izneli predlozi o daljim koracima u vezi sa privremenom bolnicom u Ekonomskoj školi.

-Ovaj objekat je važan i koristan u sistemu zaštite. U dogovoru sa nadležnima pratićemo situaciju tokom ove sedmice, a onda dalje postupati. Verujem da je borba protiv zaraze u Šapcu organizovana i sistemski sprovedena. Posle nešto više od mesec i po dana došli smo do toga da od stotinu pozitivnih tokom dana imamo jednog do pet pozitivnih. Više od 500 je trenutno pozitivnih i isto toliko, možda i više, još uvek su u sistemu nadzora kao kontakti. Svi resursi u gradu su angažovani na tome da pobedimo zarazu, ali da se život ne zaustavi- podvukao je Zelenović.

Napomenuo je da su uočena određena popuštanja u disciplini tokom vikenda i prema izveštaju Komunalne policije određeni broj objekata je omogućio izvođenje muzike uživo u baštama.

-U konsultaciji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Šapcu dogovoreno je preduzimanje odgovarajućih mera protiv tih ugostitelja. Svako nepoštovanje mera će biti sankcionisano i na tome ćemo insistirati. Da bi mogao sistem da se vrati u normalu i da prvenstveno Opšta bolnica počne da prima redovne pacijente, svi treba da damo svoj doprinos.  Zahvaljujem se sugrađanima na solidarnosti i apelujem da nastavimo da se ponašamo u tom duhu, jer smo još uvek u vanrednoj situaciji- naglasio je on.

Gradonačelnik je rekao da je podela zdravstvenih paketa organizovana planirano, u skladu sa odlukom Štaba, te da je nabavka sprovedena po tri ili četiri nižim cenama od tržišnih.

-Uopšte se ne osvrćem na one koji danas kritikuju što Grad Šabac deli zdravstvene pakete. Da su se oni pitali, verovatno ne bi ni rekli da postoji bilo kakva vanredna potreba i nikakve mere se ne bi ni preduzimale i ko zna kako bi danas izgledala epidemiološka situacija u Šapcu. Kada su imali priliku da se o tome izjasne, rekli su da izmišljamo vanrednu situaciju i nisu hteli da glasaju za njeno uvođenje- podsetio je.

Odluku o ukidanju vanredne situacije Grad će doneti tek kada to bude razmatrano na kriznom štabu Vlade kao mogućnost, a Zelenović ističe da će vanredne mere i nakon toga ostati na snazi.

D.Dimitrijević

Exit mobile version