Monstruozne optužbe za širenje zaraze

ZLOUPOTREBA PANDEMIJE ŠABAČKIH NAPREDNjAKA U POLITIČKE SVRHE

Nakon odluke Gradske izborne komisije da se sedam dana po ukidanju vanredne situacije održe ponovljeni lokalni izbori na 27 biračkih mesta Gradski odbor SNS u Šapcu svojim saopštenjem okrivio je gradonačelnika Nebojšu Zelenovića da je zakasnio sa ovim merama i da time kupuje vreme za održanju na vlasti. Šabački naprednjaci naveli su da je Zelenović doveo Šapčane u ogromnu opasnost zato što se više puta oglušio o preporuke i upozorenja Zavoda za javno zdravlje o pooštravanju mera u gradu. Čak je organizovao tri javna događaja: „Ruže Lipolista“, konjičke trke i sednicu Glavnog odbora DS. U saopštenju navodi se da je Zelenović pustio da broj zaraženih raste kako bi uveo vanrednu situaciju s ciljem da po svaku cenu odloži ponovljene izbore i konačnu primpredaju vlasti.

Međutim, činjenice govore da je u pitanju klasična zamena teza, a to su građani mogli da se uvere preko direktnih prenosa TV Šabac konferencija za novinare Kriznog štaba kao i sednice Gradske skupštine. Zavod za javno zdravlje, na čijem čelu je kadar SNS, nije obezbedio dovoljan broj testova, i u početku, posle 21. juna, taj broj bio je dvadesetak testova dnevno. Bez podataka o povećanom broju zaraženih nije moglo ni da se zavede vanredna situacija. Tek na molbu gradonačelnika Zelenovića stranim ambasadorima povećan je broj testova, ali ni to nije dovoljno jer trenutno više od 200 osoba ima simptome zaraze, a mogućnost analize u šabačkom Veterinarskom institutu su 90 testova dnevno. Vanredna situacija uvedena je trećeg jula, a dan kasnije sam predsednik države i SNS Aleksandar Vučić izjavljuje da je vanredna situacija izmišljena kako lokalna vlast ne bi priznala izborni poraz. Iste večeri, na sednici Gradske skupštine, odbornici SNS nisu podržali uvođenje vanredne situacije, a trebalo je, pored ostalog, i zbog rebalansa budžeta i namene 60 miliona dinara u tu svrhu.

S druge strane šabački naprednjaci se ne oglašavaju povodom izborne krađe, da je podneto više od 30 krivičnih prijava, da je u tome učestvovalo više od stotinu lica sa kriminalnim dosijeima. Po grubim procenama pravnog tima liste “Nebojša Zelenović -Šabac je naš“ „kupljeno“ je između pet i osam hiljada glasova, po ceni od dve do pet hiljada dinara, a bilo je i ucena i pretnji. Nerazjašnjeno je i nekoliko hiljada falsifikovanih glasačkih listića na 12 biračkih mesta, što je konstatovala GIK. Za sada tužilaštvo malo šta preduzima povodom ovih krivičnih prijava, jedino su novinari „Podrinskih“ dali izjave policiji kao podnosioci krivične prijave za   štampanje falsifikovanoh glasačkih listića.

Međutim, javnost u Šapcu uglavnom  je obaveštena i  o ulozi naprednjaka tokom vanrednog stanja. Šef odborničke grupe SNS i specijalni savetnik ministra prosvete dr Aleksandar Pajić tek na insistiranje ministra otišao je na testiranje i lečenje od kovida 19, a dotle je bio u kontaktima sa građanimima u Šapcu i Beogradu. Rukovodioci Opšte bolnice i Zavoda za javno zdravlje prikrivali su zarazu u porodilištu i na infektivnom odeljenju, a delimično je to poteklo od jednog sastanka SNS.

Simptomatično da se ovi rukovodioci nijednom do sada nisu pojavili na konferencijama za novinare Kriznog štaba. Oglasio se i Gradski odbor ZZS koji ukazuje da tačni i pravovremeni testovi na virus korona u Šapcu raskrinkavaju laži režima SNS-a o broju zaraženih ljudi u Srbiji. Kako je moguće da od 100 testiranih pacijenata u Šapcu 76 bude pozitivno, a da od 9.000 testiranih pacijenata u Srbiji samo kod 350 bude potvrdjena bolest? Moguće je zato što režim laže. To je pravi razlog histerije naprednjaka, koji su u Šapcu pokrali izbore, a ne odluka GIK da se izbori ponove onda kada se za to steknu uslovi.

Sve je laž u sramnom naprednjačkom saopštenju. Šabac je daleko od toga da je najugroženiji grad u Srbiji. Razlika je u tome što se samo u Šapcu istinito i pravovremeno vrši testiranje. Bez ovoga nije moguće efikasno suzbiti zarazu.

Tokom vanrednog stanja u Šapcu ukupno je bilo zaraženo 75 osoba, dok je sada taj broj udesetostručen. Za sada nema stručnih analiza kako je došlo do ovako masovnog oboljevanja u Šapcu, ali na širem planu pitanje je da li su  okidači bili derbi u Beogradu i finale Kupa u Nišu, a posebno izbori sa više od tri miliona učesnika.

D.Eraković

 

Exit mobile version