Mladi su najznačajniji resurs i pokretačka snaga našeg grada

10

Objavljeno 19.aprila 2018. godine

Nataša Lazović, koordinatorka Kancelarije za mlade grada Šapca

Kancelarija za mlade grada Šapca obeležila je u petak u Šabačkom pozorištu značajan jubilej- deset godina postojanja. Osnovana je 7. aprila 2008. godine i pripada Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave grada Šapca. Nastajala je i rasla inicijativom mladih motivisanih da probude interesovanje svojih vršnjaka za razne aktivnosti u školama i gradu, uz podršku lokalne samouprave. Kao lokalni servis mladih, deset godina organizuje aktivnosti i sadržaje koji mladima pružaju priliku za vođenje kvalitetnog života, podržava i promoviše njihovo stvaralaštvo, stvara uslove za samoorganizovanje i aktivno učešće mladih u kreiranju i sprovođenju kulturnih politika na lokalnom nivou, kao i povećanju dostupnih kulturnih, edukativnih i sportskih sadržaja, ostvaruje komunikaciju sa međunarodnim organizacijama i institucijama, identifikuje potrebe i probleme mladih u lokalnoj zajednici, sarađuje sa gradskim službama, ministarstvima, javnim ustanovama, udruženjima mladih, nevladinim i drugim organizacijama.

Niz aktivnosti u prethodnoj godini

Tokom prošle godine Kancelarija za mlade realizovala je niz aktivnosti.

-Sa Udruženjem „Život i zdravlje“ organizovali smo kvalitetne i značajne radionice i tribine na temu zdravih stilova života i zdravlja. Dva puta nam je gost bio prim. dr Petar Borović iz Instituta za javno zdravlje Srbije. Pored toga, organizovali smo „Dimenziju mladih“, tribinu posvećenu mladima, mnogobrojne radionice koje se tiču nenasilja, uspešnosti komunikacije, rodne ravnopravnosti, tolerancije, radionice namenjene roditeljima- „Uspešno roditeljstvo“ u okviru Savetovatovališta za decu i mlade pri Kancelariji za mlade, u saradnji sa studentskom organizacijom AIESEC kvalitetnu radionicu, vršnjačku edukaciju za srednjoškolce. Nisu sve ideje polazna osnova Kancelarije. Recimo, projekat „Znanjem kroz Evropu“ je autorsko delo šest predavača, nastavnika iz OŠ „Laza K. Lazarević“ i „Jevrem Obrenović“- navela je Lazovićeva.

-Svojim bogatim programom u poslednjih deset godina Kancelarija za mlade nastojala je da okupi što veći broj mladih ljudi, jer su mladi pokretači našeg duštva i treba im omogućiti što više kvalitetnog sadržaja i aktivnosti, kako bi njihovo znanje, veštine i potencijal došli do izražaja. U proteklih deset godina organizovali smo preko 60 projekata, kao i brojne edukacije, radionice, obuke i tribine, ostvarili saradnju sa osnovnim, srednjim i visokim školama, studentskim udruženjima iz Beograda, brojnim udruženjima, organizacijama i institucijama koje se bave aktivizmom mladih. Imamo kvalitetnu saradnju sa Centrom za socijalni rad, Ministarstvom za omladinu i sport, Nacionalnom asocijacijom kancelarija za mlade, Stalnom konferencijom gradova i opština, kao i brojnim ustanovama kulture, ojačali smo vezu kancelarije i đačkog paramenta, promovisali volonterski rad, organizovali brojne sportske manifestacije, kulturne i humanitarne akcije, sve sa jednim ciljem- da mladi imaju priliku da na kvalitetan način provode slobodno vreme, podignemo aktivizam i volonterizam mladih, da pored formalnog, mladi steknu i neformalno obrazovanje, znanje, veštine i iskustva, koja će im biti od značaja u njihovim budućim opredeljenjima i prvenstveno da znaju da postoji institucija u gradu gde mogu uvek da se obrate, da slobodno istaknu svoje mišljenje i predlože ideje. Zahvaljujem se gradu, saradnicima i volonterima koji su naša pokretačka snaga. Nastavićemo sa istom praksom i vizijom, da Šabac bude grad mladih, jer mladi su najznačajniji resurs i snaga našeg grada. Oni su zato u vrhu prioriteta politike našeg grada- istakla je koordinatorka Kancelarije za mlade Nataša Lazović u obraćanju prisutnima u Šabačkom pozorištu, a za „Podrinske“ govori o prethodnim i budućim aktivnostima.

Koliko je volontera prošlo kroz Kancelariju za mlade za ovih deset godina?

Za ovih deset godina, kroz Kancelariju je prošlo preko 120 volontera, a otkako sam ja na poziciji koordinatora, u prethodne dve godine, znatno se povećao broj onih koji su popunili prijavu za volontiranje, čak njih pedesetak, koji učestvuju u svim manifestacijama i događajima koje organizuje Kancelarija za mlade. Oni jesu glavna pokretačka snaga i glavni resurs našeg grada i zato smatram da treba da budu u vrhu prioriteta politike našeg grada.

Šabac- grad u kome mladi vide svoju budućnost

Foto: Jugoslav Radojević

Na proslavi desetogodišnjice postojanja Kancelarije za mlade učestvovali su KUD „Abrašević“, Dečiji hor „Mladiša“, školica glume „Šarena šargarepica“, recitator Nikola Marković i volonteri Kancelarije za mlade, koji su izveli skeč „Biram da volontiram“.

-Trudili smo se da publika zaista uživa, što je su komentari nakon završene proslave zaista potvrdili. Meni je veoma drago što je Šabačko pozorište bilo prepuno i zahvaljujem svim sugrađanima, mojim saradnicima, Gradu Šapcu, koji su se odazvali pozivu i podržali jubilej. Dodelili smo 33 zahvalnice stalnim saradnicima Kancelarije za mlade- istakla je Lazovićeva.

Proslavi je, uz predstavnike Grada, kulturnih i obrazovnih institucija, prisustvovao i gradonačelnik  Šapca Nebojša Zelenović.

-Omladinsku politiku ne posmatramo kao sredstvo za rešavanje problema, već kao važan prostor u kome mladi mogu da deluju kao aktivni građani. U takvom svetu mladi imaju mogućnost da sami izraze ono što je najbolje za njih, da njihovo mišljenje bude saslušano i uvaženo. Na taj način ostvaruje se potpuna integracija mladih u društvene tokove i eliminiše svaka mogućnost manipulacije mladima. Kancelarija služi, ne samo mladima, već i roditeljima, nastavnicima, učiteljima, svima nama koji imamo misiju da u Šapcu stvorimo prijatan, komforan ambijent za decu, kako bi sutra mogli da razviju sve svoje potencijale u svom gradu. To ne može da se desi bez vas koji ste ovde i bez Kancelarije. Pozivam vas da razmišljamo o tome kako treba da izgleda grad Šabac kada ga kreiraju mladi ljudi. Ako to omogućimo svima vama, onda ćete odabrati ovaj grad kao mesto u kome ćete živeti i raditi i kasnije zasnovati svoju porodicu. Voleo bih da Šabac bude mesto u kome ćete se razvijati- poručio je gradonačelnik.

Koliko volonterima znači vreme provedeno u Kancelariji i da li pratite njihov dalji obrazovni put?

Moram da ih pohvalim- bili su uspešni ovde kao volonteri srednjoškolci i nastavili da koračaju putem uspeha- na fakultetima su deo debatnih klubova, studentskih parlamenata, nastavili su da se aktivno uključuju u društveni život zajednice. Imamo volontere koji nam odlaze ove godine na fakultet, a zaista su kvalitetni ljudi, kao što je Mića Mišljenović, koji je volonter dugi niz godina. Bio je voditelj  na jubileju Kancelarije, predstavljao nas je u Švajcarskoj, na mnogobrojnim seminarima i aktivnostima. Iako mi je žao što nas tako talentovani i kvalitetni mladi ljudi napuštaju, istovremeno, to je sastavni deo života i početak lepog perioda za njih u razvoju karijere i daljem obrazovanju. Moram da naglasim da i oni koji odu ne prekidaju vezu sa Kancelarijom, i dalje smo u kontaktu, povremeno dolaze, pojedini i učestvuju u nekim našim zahtevnijim aktivnostima.

Šta ste istakli kao prioritet u radu poslednje dve godine, otkako ste na čelu Kancelarije?

Stavili smo akcenat na Lokalni akcioni plan 2018-2021 godine, koji je proizvod rada Kancelarije za mlade i Saveta za mlade, koji takođe vodim. Očekujem da bude usvojen na prvoj narednoj Skupštini grada Šapca. Ojačana je veza sa đačkim parlamentom, uspostavili smo veoma čvrstu saradnju sa Ministarstvom za omladinu i sport, Nacionalnom asocijacijacijom kancelarija za mlade, Stalnom konferencijom gradova i opština, imamo fantastičnu saradnju sa osnovnim, srednjim i visokim školama, ustanovama, udruženjima i institucijama, koje se bave aktivizmom mladih, uradili smo mnogobrojne edukacije, obuke, tribine i radionice, prepoznatljivi smo takođe i po velikom broju kulturnih manifestacija, humanitarnih akcija i mnogobrojnih događaja u vezi sa mladima, poput nekoliko promocija knjiga mladih autora.

Šta sadrži Lokalni akcioni plan?

Lokalni akcioni plan je strateški dokument za mlade grada Šapca. Istraživali smo koji su osnovni problemi mladih, uradili anketu u 12 srednjih i visokih škola i na fakultetima. U anketi je učestovalo 437 ispitanika, sadržala je više od 12 strana A4 formata i preko 100 pitanja u vezi sa potrebama i prioritetima mladih. Nakon završene ankete, kada smo statistički obradili podatke, shvatili smo koji su problemi mladih, identifikovali smo ih i na osnovu njih odredili strateške  ciljeve i prioritete koje će Grad Šabac i institucije koje se bave mladima sprovoditi u naredne četiri godine, kako bi se zadovoljile potrebe mladih i rešili osnovni, elementarni problemi mladih našeg grada. Odredili smo šest oblasti iz kojih ćemo sprovoditi lokalne i strateške ciljeve. To su: preduzetništvo i zapošljavanje, aktivizam i volonterizam, bezbednost, slobodno vreme, kultura i zdravlje mladih. Iz tih oblasti svaki strateški cilj se odnosi na, recimo, povećanje zapošljavanja i samozapošljavanja mladih, a u okviru svakog strateškog cilja postoje određene konkretne mere koje će rešavati strateške ciljeve i lokalne prioritete.

Kakvi su planovi u narednom periodu?

Lokalni akcioni plan grada za mlade biće nam smernica u daljem radu, jer je u njemu sadržan detaljan plan svih institucija, kao i Kancelarije za mlade, kada je reč o rešavanju strateških ciljeva i lokalnih prioriteta za naše mlade sugrađane. Kancelarija će pored toga sprovoditi obuke za pisanje projekata, koje su u toku, obuke za pisanje CV-a, motivacionog pisma i pripreme za razgovor za posao. U saradnji sa Asocijacijom „Duga“ sprovodićemo testiranja na HIV i polno prenosive bolesti, imaćemo još nekoliko projekata, kao i tradicionalne letnje školice, mnogobrojne tribine, radionice, u saradnji sa drugim institucijama, školama i organizacijama.

Dragana Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion10 Comments

 1. A ne bude pozvana ona koja je inicirala otvaranje Kancelarije za mlade zajedno sa Omladinom G17 tada. Ko je ubedio tada ljude iz Ministarstva za omladinu i da uopste dodju, i ko je organizovao tribinu o poboljšanju položaja mladih u našem gradu, koja je i pored naše inicijative dodeljena politički DS? Mi. Ne ti. Ti se slikaš. Kao i PR Kulturnog centra. To je provincija. Verujem da koordinatorka i ne zna osnovne podatke, kako je osnovana kancelarija, na čije je mesto došla bezveze politički, a ne svojim znanjem.Trebala je da nauči da se prvo raspita ko su ti ljudi, i da se njima možda tamo zahvali. Nama. Ali bitan je stajling, učenje teksta i recitovanje istog uvek istim tonalitetom.
  I da, biti ćutolog. To je recept da bi bili uspešni u ovom gradu.

  • Po Vašim komentarima i kritikama koje su usmerene mahom na ličnost umesto na eventualno rad koordinarke, da se zaključiti što-šta, recimo to da ste uskraćeni upravo za neka politička obećanja. Ipak, nije zgoreg malo više se informisati, pre nego što ospete paljbu po nekome ili nečemu. Slučajno, kao saradnik znam da se persone na koje ciljate nisu odazvale pozivu i ako su uredno pozvane. Nije teško zaključiti, mahom zbog prevelikih sujeta i ogromnog ega, koji ne može da prihvati da nije Bogom dan, i da postoje i drugi ljudi koji i više nego uspešno obavljaju svoj posao. O radu jedne ovakve kancelarije neka se izjasne mladi, kao i brojni saradnici i nadležna ministarstva, zašto da ne, a ne sujetni prethodnici i oni koji misle da to mesto eto baš njima pripada. A propo politike, ne uskačite sebi u usta sa tezama ko je, kako i preko koga negde došao, nego ako ste tako hrabri, svi svoje biografije na sto, pa da vidimo onda ko šta zaslužuje radom i znanjem a ko ne. A svakako na sajtu Kancelarije možete pročitati i biografiju onih koje prozivate i informisati se o mnogo toga u vezi Kzm. Pozdrav.

   • Advokatu br 1.
    Koje su osobe pozvane? Ako su one koje sam ja pomenula, i ne treba da prisustvuju smešnim dogadjajima. Ja nisam pozvana, jer Vaša koordinatorka nije čak ni informisana. Marionete i ne treba ništa da znaju. Što manje, to bolje. A i kada te ne voli vlast, što da mi prizna bilo šta. A znate koliko sam ja hrabra (kad me već prozivate), ako ste muškarac jer ste potpisani “Srednjim rodom”, možemo uvek izneti činjenice na sto. Ne uvrede, već minuli rad na sto.
    A napisala sam prvi komentar,kako bi se ljudi samo informisali ko je sve pomogao, ili čak i otvorio ovu Kancelariju u Šapcu, a ko se slika, ko prepisuje od prve koordinatorke sve, i svi to znaju. Danas je hrabrost ludost, ali napišite svoje ime drugi put.

 2. Podrinske rade intervju sa nebitnom osobom, koja baš ništa nije uradila, osim što je neko postavio kao svoju marionetu za političke zadatke i da animira decu koja imaju 7 godina. Jer, ova kancelarija ne postoji za srednjoškolce.Ko njih shvata ozbiljno?
  Ozbiljni novinari, ako znaju za istraživačko novinarstvo, bar bi se zapitali kako je Šabac dobio kao jedan od retkih gradova tada ovu kancelariju. Nije tada bilo baš sve kao sada u službi politike. Moralo se nešto i potruditi,umeti,znati…Rastuže me ovakvi tekstovi,nepravda po hiljaditi put i podrška medija “Ovakvima”. Ali ne verujem ni da gradonačelnik zna ko je uopšte pokrenuo i ovaj i druge velike projekte u gradu…kao da je to bitno?Neka se samo starleta slika.
  Tekst je pun laži, izmišljenih postignuća i nepostojećih strateških ciljeva za mlade. Ali dajte im 50.000 platu za ovaj (ne)rad kao i urednicima u Kulturnom centru. U Šapcu ima para za njih.

  • Podrinjski_mornar

   Podrinjske su napravile intervju sa osobom koja trenutno predstavlja Kancelariju, sasvim logično, zar ne? Ili mislite da o aktuelnim temama treba da intervjuisu ljude koji su bili tu pre deset godina, i čiji je mandat prošao? Umete li osim uvreda bilo šta smisleno i korisno da kažete? Ko Vas je to izigrao i za šta pa ste toliko prepuni gorčine? Kad naučite da podržite nečiji rad i trud ili bar da argimentovano kritikujete, možda Vas neko i shvati ozbiljno. Ovako ste samo upravo Vi na nivou izraza koje ste upotrebili u komentaru. Svako dobro. 😉

   • Nije baš logičan ovoliki tekst sa osobom koja nije uradila ništa. Da Vas informišem malo. Ana je započela i pokrenula nešto, a ovo je sada prepisivanje rada pomenute. A još pre nje sam se ja potrudila, (puno je svedoka) da ova kancelarija počne da radi ovde. Duga je priča.
    Znači, bitno je po Vama, samo ono sada, a ne kako je i koliko truda sa više ljudi trebalo da se angažuje za osnivanje kancelarije, a koju je LDP kasnije učinio vrlo smešnom. A mislite, da niko moj rad ne uvažava? Vidi se koliko ste neinformisani.
    Vi mornari, bez imena, možete da otplovite, ili se bar potpišite imenom…advokat br.2 u službi nekada LDP a sada “Savetnika” svega i svačega. A u pravu ste jedno. Jesam ogorčena!!! Ne trudim se da to sakrijem. Zašto bih? Kao i svaki gradjanin ovog grada koji sluša neradnike i starlete. Razumem i Vas, što morate biti deo stada. Nije Vam lako.

    • Podrinski_mornar

     Znači, po Vama, umesto edukativnim i organizacionim, osobe koje su na čelu kancelarije bi trebalo da se bave istraživačkim radom, i to da proučavaju ko je šta radio pre deset godina? Budimo ozbiljni… A što se tiče konkretnih akcija i projekata, ako je neko tad osmislio i ustanovio nešto kvalitetno, uradio je to za kancelariju a ne za sebe lično. Tako da te priče “ja sam, ona je…” su najblaže rečeno smešne. Moj lični savet i poruka je: mnogo je lepše biti dobronameran nego zlonameran. Probajte, ne boli uopšte.

  • Prelistavajuci sajt, slucajno naleteh na zanimljiv tekst i gle iznenadjenja, bas sam bio na proslavi desetogodisnjice postojanja Kancelarije za mlade. Ne kao saradnik, ne kao prijatelj, vec kao obican gradjanin. S pravom mogu reci cestitam personi (Natasi)koja se neosnovano proziva, verovatno od zavidne , neinformisane i neupucene osobe. Jer, kako drugacije zakljuciti po bljuvotinama koje pise, a nista ne zna., niti prati rad, jer da prati znala bi sto sta . Nepristrasan sam 100% i objektivno govorim bez da drzim stranu bilo kome. Pratim rad Kancelarije i mogu reci sve pohvale za Natasu Lazovic, koordinatorku, koja je pokrenula inicijativu za osnivanje Saveta za mlade grada Šapca i vodi isti, koja je kreirala ispred Saveta i Kancelarije Lokalni akcioni plan za mlade grada Šapca ( Silvija draga strateski ciljevi se odnose na LAP za mlade koji kako najavljuju treba da bude usvojen, informisite se bolje, procitajte dokument pa onda dajte strucno misljenje ako ste sposobni, u sta sumnjam) , koja je sprovela brdo aktivnosti i projekata, koja saradjuje sa brojnim ustanovama i organizacijama kako iz Sapca tako i van njega sto dokazuju projekti i aktivnosti koje sprovodi, sto dokazuju brojni ljudi sa kojima saradjuje, a koji su neko i nesto u gradu, koja je obrazovana, vaspitana, ume da prica, a ne zamuckuje kao pojedini, o kojoj nista lose cuo nisam. Silvija draga, Vas mozda boli necije drzanje , pamet i lepota…razumem zasto onda prozivate, mozda Vi zelite da isto, a nemate. Ogorceni ste na sistem, pa vam dobro dodje kao kec na deset da blatite koordinatorku, gradonacelnika. Kad razmislite malo, oni rade svoj posao, imaju rezultate vidljive, pa bih zakljucio -OVDE STE JEDINO VI NEBITNA OSOBA.

 3. A Vi znate kako ja izgledam?
  Tako je. Ja sam ta nebitna osoba, jer živim u ovom gradu.
  Oni koji znaju činjenice, biće im sve jasno kada pročitaju Vaš sud. A odbrana od tri advokata ovde…nije loše.
  A Vi ste?

 4. Draga Silvija, ja ne znam ko ste. O svakom se moze suditi na osnovu dela i reci. Vi ostavljate utisak neispunjene osobe, spremne da javno lose govori o nekome koga licno ne poznaje. To govori mnogo o Vama. Rekao sam da pratim rad KZM i ne vidim da se program kopira od prethodne koordinatorke. Jedino Letnje skolice projekat KZM potice od Ane, a zasto ne sprovoditi ono sto daje rezultate. Zasto prerhodne koordinatorke nisu napravile LAP za mlade i formirale Savet za mlade? Ako za Vas to nije veliki napredak, ne znam sta jeste. Koristite teske uvrede poput “starlete”. Pogledajte devojku, uvek pristojno obucena. Znate li Vi sta je starleta? Udjite na sajt kzm i procitajte njenu biografiju. Takva osoba nije nicija marioneta. Udjite na fb stranicu Kzm imate rezultate rada, a ne kako kazete da se nista u Kzm ne radi. Cemu mrznja. Volimo se ljudi. Sirimo ljubav. Ako smatrate da ste osoba koja je dala doprinos kancelariji, zasto mislite da trenutna koordinatora mora da zna ko ste. Ako ne zna, nije kriva ona, vec prethodnice koje joj verovatno nisu Vas pomenule. Zar, ne? Logicno razmisljanje. Doktor nauka sam draga Silvija. Vrlo dobro procenjujem ljude. Al nebitan sam ja. Ne volim nepravdu, zato sam se upustio sa Vama u polemiku. Topli savet- nikada ne sudite nikome na osnovu pretpostavki i prica “rekla- kazala”.

Leave A Reply