Mladi fizičari promovišu Šabac kao grad znanja

1

Šabac domaćin republičkog takmičenja i republičkog seminara iz fizike

Povodom odluke Društva fizičara Srbije da Šabac bude domaćin republičkog takmičenja i republičkog seminara iz fizike, u sredu je u Gradskoj kući organizovana konferencija za medije na kojoj su govorili pomoćnik gradonačelnika zadužen za obrazovanje dr Goran Stojićević, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Bojana Mladenović, predsednik podružnice Društva fizičara Srbije dr Mirko Nagl i direktorka OŠ „Nikolaj Velimirović“ Vesna Živanović.

Prvi put u istoriji Društva fizičara Srbije organizuju se dva velika događaja u Šapcu iz ove oblasti, a glavni argument za to su veliki uspesi šabačke dece. U poslednje tri godine na državnim takmičenjima osnovci su osvojili 56 nagrada, dok su srednjoškolci, sa našim učenicima u Matematičkoj gimnaziji, osvojili 21 nagradu. Na Srpskoj fizičkoj olimpijadi u poslednje tri godine bilo je 14 učesnika osnovaca i među njima 12 nagrađenih, a učestvovalo je i tri srednjoškolca i jedan je nagrađen. U istom periodu, na Internacionalnoj olimpijadi, sedam učenika osnovnih škola osvojilo je šest medalja, dok je jedan srednjoškolac pohvaljen.

-Ti uspesi daju nam pravo da kažemo da je Šabac grad znanja i mesto gde se bavi naukom. Zajedno sa Gradskom upravom, Šabačkom gimnazijom i ostalim školama, radimo na tome da Šabac obezbedi institucije znanja i da naši učenici ovde dobiju vrhunsko obrazovanje. Želimo da naši učenici ostanu u našem gradu, jer bez zdrave, obrazovane nacije, nema napretka- rekao je dr Nagl.

Republički seminar o nastavi fizike je internacionalnog karaktera i biće održan od 13. do 15. maja u Hotelu „Sloboda“. Očekuje se preko 400 učesnika, među njima najveća imena iz ove oblasti. Fizičari iz Bugarske, Makedonje, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, baviće se najvećim dostignućima iz oblasti fizike (Nobelova nagrada), uz organizacaiju akreditovanih radionica Ministarstva prosvete.

-Grad Šabac je još jednom opravdao epitet koji nas prati već godinama, a to je da je grad znanja. Konstantna, ali i značajna ulaganja u sistem obrazovanja i poboljšanje kvaliteta rada u našim školama su se isplatili, pre svega rezultatima koje naši učenici i njihovi nastavnici postižu, ali i poverenjem koje nam je prvi put ukazalo Društvo fizičara Srbije, a i Ministarstvo prosvete i poverilo nam organizaciju ova dva najznačajnija događaja kada je u pitanju fizika. Ovo je veliki izazov za sve nas i zaista se nadamo da ćemo još jednom pokazati da smo dobri domaćini i da smo zaslužili da ovo takmičenje bude u našem gradu- istakla je Mladenovićeva i podsetila da Grad Šabac na godišnjem nivou ulaže 4, 5 miliona dinara u takmičenja u osnovnim i srednjim školama.

Direktorka OŠ „Nikolaj Velimirović“ Vesna Živanović rekla je da je čast da bude domaćin Republičkog takmičenja iz fizike školi pripala zahvaljujući dostignućima njenih učenika na dosadašnjim takmičenjima, te da će svim materijalnim i ljudskim resursima pokušati da to poverenje opravda. Na Republičkom takmičenju iz fizike, koje će biti održano u aprilu, očekuje se preko 500 učesnika.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion1 Comment

  1. а Професори, Магистри и Доктори добијају награде

    Млади физичари промовишу Шабац као град знања и то све уз стручну помоћ извесног Дипломираног Електро-инжињера.

Leave A Reply