Mitrašinović: Optužbe da su manifestacije krive za širenje zaraze neistine sa političkim ciljem    

Direktor TOŠ-a kaže da je reč o licemernom prebacivanju odgovornosti

Reagujući na optužbe iznete u medijima, saopštenje Srpske napredne stranke i izjavu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića u kojima su manifestacije u Šapcu označene kao uzrok porasta broja obolelih u gradu, direktor Turističke organizacije grada Šapca Srđan Mitrašinović rekao je da je u pitanju sve samo ne briga za zdravlje građana, te da je to očigledan pokušaj politizacije. On je na konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće ocenio da je „medijska mašinerija za potrebe političke grupacije iznosila neistine s ciljem stvaranja lažne slike stvarnosti“.

Prvi događaj koji se pominje, „Noć kupovine“, održan je 19.juna, dva dana pred izbore, u vreme kada nikakve mere nisu bile na snazi.

-Podsetiću, to je bilo dan pre nego što se slavila titula na Zvezdinom stadionu pred zvanično 18 hiljada ljudi, dva dana pre izbora, na koje je izašlo 48 posto stanovnika Srbije, a hiljade ljudi, članova biračkih odbora, sedelo u zatvorenom. U tom trenutku i Srpska napredna stranka u svom Informatoru broj 83 i predizbornim spotovima, kao i članovi kriznog štaba, poručuju da je virus pobeđen. Da li su nam dali lažne informacije, bili u zabludi ili znali nešto što mi nismo? Jako me zabolela činjenica da predsednik te stranke stavlja važnost ponavljanja izbora iznad zdravlja 130 hiljada ljudi jednog grada. Radi se o krajnje banalnom, nemoralnom i pristojnog čoveka nedostojnom načinu, na koji se pokušavaju spinovima zameniti teze i „oprati“ savest onih koji su odgovorni, a za to okriviti nedužne ljude- podvukao je Mitrašinović.

„Ruže Lipolista“ 27. juna i konjičke trke 28. juna održane su u vreme kada nisu postojala ograničenja u pogledu broja okupljenih na otvorenom prostoru. Programi „Veče kupovine“ i manifestacija u Lipolistu redukovani su u pogledu sadržaja i broja učesnika, znajući da će to smanjiti posetu. Deljene su maske, dezinfekciona sredstva, kao i preporuke Zavoda. Sva tri događaja uredno su prijavljena nadležnim medicinskim ustanovama, MUP- u, a u slučaju konjičkih trka deset dana pre održavanja Ministarstvu poljoprivrede čiji se prvi čovek oglasio. Direktor Hipodroma Šabac Aleksandar Dragojević pokazao je dopis organizatora upućen 18. juna u kome je navedeno da će 28. juna biti održane konjičke trke, uz učešće 60 grla u sedam galopskih trka, redarske službe, šest dežurnih lica, da su preduzete sve mere bezbednosti i fizičke distance u skladu sa propisima Vlade RS i da se na prostoru od 35 hektara očekuje ne više od 1.000 ljudi.

-Napominjem da se na dan izbora održavaju se trke u Bogatiću sa oko 2.500- 3.000 gledalaca. Mi smo sve preporuke poštovali, čak i više od toga, svuda su bile postavljene table sa uputstvom da se drži dustanca. Prijavili smo događaj i MUP-u 24. juna u kome je navedeno da će biti osam trka i 75 grla, jer je bilo naknadno prijavljenih. Nije bilo razloga da se trke ne održe. Ne mogu da se ne zapitam da li je ministar mogao da ode u Mačvu i Pocerinu da objasni poljoprivrednicima zašto je cena njihovih proizvoda mizerna i da li će imati sredstava za setvu, a ne da ispred neke zdravstvene ustanove proziva druge manifestacije raspolažući poluinformacijama i crta nama organizatorima metu na čelu- podvukao je Dragojević.

Mitrašinović je dodao da postoji i službena zabeleška nadležnih da su ispoštovane mere i u restoranu u okviru hipodroma.

-Na svim manifestacijama bili su istaknuti članovi SNS-a, koji nisu došli da sugerišu nešto, već uživali u tim sadržajima. Da li je naknadna pamet uzrokovala saopštenje? To je sve, samo ne briga za zdravlje ljudi, pre čisto politikanstvo. Pozivam sve da budu ozbiljni, odgovorni i svesni situacije u kojoj se nalazimo i da ne politizuju sve. Do sada nismo reagovali na ovakve laži, želeći da ne trošimo energiju na bilo šta što nije usmereno na borbu za očuvanje zdravlja ljudi. Sve ima svoju granicu i naša spremnost da ćutimo na sopstvenu  štetu. Za skoro četiri godine, koliko vodim Turističku organizaciju Grada Šapca, nisam dozvolio da se njen rad politizuje, pa to neću dozvoliti ni sada, pa čak i kada je reč o ministru. Sada sve snage treba usmeriti u pravcu zaštite zdravlja i života ljudi, to je trenutno najvažnije, a za sva druga pitanja će biti vremena. Ipak, kao čovek koji živi u selu pitao bih ministra zašto se krče voćnjaci, višnje, sramna je cena pšenice, šljive, nizak nivo otkupne cene sitne i krupne stoke, a od 21. juna značajno je poskupelo i gorivo- istakao je Mitrašinović.

Poručio je da će insistirati na dokazima za iznete optužbe, te da će kad epidemija bude iza nas biti otvoreno pitanje odgovornosti nadležnih koji su prerano relaksirali mere, a sada licemerno krivicu za to svaljuju na nekog drugog.

D.Dimitrijević

Exit mobile version