Mišar: Kvalitet vazduha na nivou očekivanog za ovo doba godine

0

Saopštenje za javnost:

Nakon požara koji se 5. februara dogodio u skladištu plastičnog otpada, kompanija Kemis je u saradnji sa nadležnom republičkom Inspekcijom za zaštitu životne sredine angažovala sertifikovanu ustanovu za merenje uticaja na životnu sredinu – Zavod za javno zdravlje Pančevo.

Nakon inicijalnog, urađena su još dva merenja dvadesetčetvoročasovne koncentracije suspendovanih čestica frakcije PM10 nakon čega je Zavod za javno zdravlje Pančevo, izdao izeštaj o rezultatima.

Rezultati drugog merenja koje je obavljeno 11. februara, dok je vatra još tinjala i požar nije u potpunosti ugašen, pokazali su da je koncentracija čestica PM10 ispod granične vrednosti od 50 μg/m3. Na mernom mestu ka Savi vrednosti koncentracije suspendovanih čestica PM10 iznosila je 30 μg/m3, a u naselju 20 μg/m3.

Treće merenje obavljeno je 18. februara, nakon što je požar u potpunosti ugašen, a u pogonima kompanije Kemis nije bilo nikakvih aktivnosti. Rezultati ovog merenja pokazali su blago povišenu koncentraciju čestica PM10 na obe lokacije, u naselju 99 μg/m3, a ka Savi 67 μg/m3. Podsećamo, tokom ove zime koncentracije čestice PM10 često je bila višestruko iznad dozvoljene granice širom Srbije što je, kako stručnjaci objašnjavaju posledica različitih uticaja, atmosferskih prilika, emisija iz industrije, saobraćaja i individualnih kućnih ložišta, koja često koriste nekvalitetna fosilna goriva i imaju nepotpuno sagorevanje.

Podsećamo, industrija upravljanja otpadom jedna je od najregulisanijih oblasti kada je u pitanju zaštita životne sredine, posebno imajući u vidu zahtevno usaglašavanje sa strogom evropskom regulativom u okviru poglavlja 27 u procesu pristupanja EU, koje se upravo bavi zaštitom životne sredine.

Ovu oblast u Srbiji uređuje preko 20 zakona i podzakonskih akata, u skladu sa kojima Kemis uredno poseduje sve neophodne dozvole za obavljanje svoje delatnosti: Dozvolu za sakupljanje i transport opasnog i neopasnog otpada, Dozvolu za skladištenje i tretman dela opasnog otpada izdate od Ministarstva za zaštitu životne sredine, kao i Dozvolu za skladištenje i tretman neopasnog otpada izdate od strane lokalne samouprave.

Da kompanija Kemis posluje strogo u skladu sa navedenim dozvolama potvrdilo je i preko 20 redovnih i vanrednih ispekcijskih nadzora iz raznih oblasti u poslednje 4 godine.

S’poštovanjem,

KEMIS d.o.o

 

Facebook komentari

Leave A Reply