Mira i „Maruške“

KNjIŽEVNO VEČE U POZORIŠNOM KLUBU

Dan zaljubljenih, praznik koji celog života treba svakodnevno slaviti, na poseban način je 14. februara obeležen u šabačkom Pozorišnom klubu. Profesorica književnosti Mirjana Ilić Kolenc i Vokalno-instrumentalna grupa „Maruške“ priredili su književno veče posvećeno ljubavi. Bio je to kolažni program, ispunjen rečima i rimama, humorom i muzikom. Druženje je počelo pesmom „Jednoj ženi“, a brojne prisutne kao scenarista i domaćin pozdravila je Mira Ilić. Svi izvođači su potom – u prozi i stihu – nizali misli Miloša Crnjanskog, Meše Selimovića, Pabla Kuelja, Albera Kamija, Viljema Šekspira, Branislava Nušića, Mome Kapora, Antona Pavloviča Čehova, Duška Radovića, Rabindranta Tagore, Đorđa Balaševića, Aristotela.

 Publika je uživala i u vokalno-instrumentalnom umeću „Maruški“, u lepim i nežnim, domaćim i stranim ljubavnim numerama, i sa njima pevala „Šanzelize“, „Natali“, „Devojka sa čardaš nogama“, „Jehal Cigan“. Aplauzom je pozdravljena i „Ljubav na prvi pogled“ Mire Ilić, napisana pre dvadesetak godina, kao i njena pesma iz studentskih dana pod naslovom „Kišobran“. A „Sensku ulicu“ Žaka Prevera prisutni su čuli u kazivanju gošće književne večeri, gimnazijske profesorice Tatjane Tanje Ilić.

Uprkos slaboj čujnosti, tokom prvog dela programa, književno veče u Pozorišnom klubu bilo je uspešno. Pretvoreno je zapravo u noć dobre zabave, u kojoj su muzikom ispraćeni Dan zaljubljenih i zaštitnik vinogradara sv. Trifuna Sretenje dočekano uz zvuke harmonike, gitare i violine. Za to su, naravno, zaslužne bile „Maruške“: Dušica Nikolić (udaraljke i vokal), Gordana Goca Jovičić (violina i vokal), Verica Keserović (vokal), Dragomir Nikolić Tesla (harmonika i vokal) i Ivko Živanović (gitara i vokal).

Miru i „Maruške“ Šapčani će imati priliku da čuju i za Dan žena.

Za 8. mart, naime, već provereni saradnici spremaju novi program.

Ž. Vojinović

Exit mobile version