Ministarka zloupotrebila funkciju za stranačke aktivnosti

1

Konferencija za novinare povodom jučerašnje posete potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović Šapcu

Jučerašnja poseta potpredsednice Vlade i ministarke saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorane Mihajlović Šapcu je zloupotreba funkcije u političke svrhe, organizovana povodom predstojećih izbora u mesnim zajednicama, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović na konferenciji za novinare u Gradskoj kući. On je naveo da popredsednica Vlade već treći put u svojstvu stranačkog, a ne državnog funkcionera, dolazi u Šabac, te da je on ministarstvu koje predvodi Mihajlovićeva dosad uputio 16 različitih pisama, poziva, inicijativa i predloga, kao i molbu da se sastanu kada je saznao za posetu, ali da nije dobio nijedan odgovor.  

Nekorektne, štetne i opasne poruke

-Ministarka ima običaj da zimi poseti naš grad i to se dešava treći put. Bila je u Krivaji, Majuru, sad je došla u Bukor. Ponadao sam se da će imati potrebu da razgovara sa mnom kao gradonačelnikom Šapca o pismu poslatom pre dve nedelje, kada sam tražio sastanak sa ministarkom i da se izjasni oko toga da li će raditi put koji spaja našu radnu severozapadnu radnu zonu sa autoputem, odnosno deo pored Drenovca koji vodi do Sremske Mitrovice koji je u katastorfalnom stanju, a u nadležnosti je države i ministarstva. Za posetu sam saznao iz medija, nisam dobio odgovor ni na ponovne predloge da se vidimo, ali sam se iz medija informisao šta su bile teme. Ona je bila u stranačkoj poseti i agitovala kao članica predsedništva SNS-a. Do sada sam ministarki uputio više od 16 različitih pisama i poziva, inicijativa, predloga, kako da se realizuje autputot, izgradnja puteva u nadležnosti države i do sada nisam dobio nijedan odogovor- podvukao je Zelenović i dodao da ga je ono što je video u Bukoru i ispred Mesne zajednice „Donji šor“ ozbiljno zabrinulo.

-Rečnik i način na koji se komunicira sa građanima, gde se lokalna vlast stavlja u kontru državi i njenim političkim interesima, gde su građani taoci nekoga ko nije i ne misli kao Srpska napredna stranka, je opasan, štetan i nekorektan. Koriste se stranački aktivisti da proizvode mržnju među građanima i stvara loš odnos. Ovo je ozbiljno i zabrinjavajuće, pozivam šefa Srpske napredne stranke i predsednika države da povede računa o rečniku i posledicama koje on prozivodi u našem političkom životu. Izjave potpredsednice Vlade su nekorektne, štetne i opasne poruke, koje su za razmatranje i pozivanje na odgovornost. Jer, kada potpredsednica Vlade građane naziva taocima, ona poziva na oslobođanje nekoga ko je okupiran, na akciju protiv nečega što je loše- naglasio je gradonačelnik, ističući  da takvo postupanje dovodi do elementarnog nereda u društvu, te da oni koji bi trebalo da ga uvode, čine suprotno.

Karte za 1.684 učenika finansira Grad

Gradonačelnik se osvrnuo i na zloupotrebu dece u stranačke svrhe, što je juče pokazala Srpska napredna stranka u Bukoru. Komentarišući jučerašnje izjave da đaci kilometrima pešače do škole, on je rekao da se iz gradskog budžeta godišnje izdvaja 42 miliona dinara za mesečne karte 1.684 učenika koji putuju više od četiri kilometra do škole. Svakoga dana, 37 osnovaca iz Bukora, od petog do osmog razreda, se preveze u školu u Krivaji i vrati se kući o trošku Grada. Kako je naveo gradonačelnik, za četvorogodišnju školu u Bukoru niko nikada nije tražio mesečnu kartu, ali ako ima dece koja putuju duže od četiri kilometra, Grad će platiti kartu, kao i za sve ostale.

Odgovarajući na kritike ministarke o putevima u Pocerini, Zelenović je rekao da je Direkcija za puteve grada Šapca u Pocerini uradila 115 kilometara puteva, od čega 15 u Bukoru.

-Neki su pripremljeni za asfaltiranje, ali nisu završeni, jer Grad Šabac treba da uradi puteva za 16 miliona evra i gradskih ulica za 12 miliona evra. Imamo prioritete i planove, pa smo tako odlučili da ove godine uradimo novu saobraćajnicu kroz industrijsku zonu koja će povezati fabrike i spojiti ih sa najbržom linijom do autoputa, preko Drenovca. Baš na tom putu država treba da uradi deonicu. Odlučili smo da izgradimo i put ka luci, jer u maju treba da bude otvorena međunarodna luka u našem gradu, projekat vredan između 65 i 70 miliona dinara- napomenuo je Zelenović.

Vlada nije dala 5,6 miliona evra za vodu

Govoreći o 5,6 miliona evra, koliko je, kako je ministarka navela, Vlada Srbije dala za vodu, on je negirao da je taj novac isplaćen Šapcu.

-To u Šabac nije došlo. Mi učestvujemo sa državom u projektu izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa po 150 miliona dinara, ali od toga ništa nije potrošeno, to tek treba da se radi. To je projekat koji radimo zajedno sa državom, baš kao i trafo stanicu koju država nije htela da uradi. Zato je Grad odlučio da uloži polovinu potrebnog novca, samo da počne izgradnja trafostanice, jer je struja mnogo važna za dalji razvoj industrijske zone i sve privrednike koji sada rade i žele da prošire svoju proizvodnju- rekao je gradonačelnik.

Konferenciji su prisustovali i načelnica Gradske uprave Jelena Jekić, direktor JP „Infrastruktura“ Milan Vasić i Miodrag Filipović, zadužen za sektor održavanja puteva.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion1 Comment

  1. Cinjenica da je ova partijska “gospoda” sa slike, jos uvek na slobodi, nam govori da republicka i lokalna vlast vise nego dobro saradjuju. Nemojte da zamajavate ovaj narod vise.

Leave A Reply