Ministar zdravlja bez odgovora, gradonačelnik ponovo uputio pismo sa istim predlogom

Laboratorija u Šapcu radi nesmetano, 10 novoobolelih od kovida- 19

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje, 10 osoba je novoobolelo od kovida- 19. Testirana su 52 lica, a među retestiranima je šest pozitivnih, saopšeno je na današnjoj konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

-Pojavile su se informacije da laboratorija u Šapcu ne radi, što nije tačno. Ona je u fazi remonta, ali to neće remetiti redovan rad, rezultati testova se i dalje dobijaju u roku od 24 sata- objasnio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
U kovid ambulanti Doma zdravlja pregledano je 203 pacijenta, među kojima je bilo 52 prvih pregleda i 151 kontrolni. PCR testom testirano je 150 pacijenata, brzim serološkim testom dvoje. Rezultati uzorkovani 31. jula za 106 testiranih pokazuju da su među 71 retestiranim šest pozitivni, uz 10 novih slučajeva.
-Potreban je duži period od 14 dana, najbolje još sedam dana, kako bi rezultat išao u prilog ozdravljenja. Juče smo imali sastanak sa koordinatorom privremene bolnice u Ekonomskoj školi dr Žarkom Mićovićem, direktorom Opšte bolnice dr Slobodanom Popovićem i predstavnicima Gradske uprave. Stigla nam je lična zaštitna oprema za taj objekat. Nema najava za prijem novih pacijenata- navela je direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.
Prema izveštaju Policijske uprave Šabac kontrolisana su 875 lica, od kojuh 859 telefonskim putem, a 16 nenajavljeno na adresi stanovanja i svi su poštovali mere samoizolacije, napomenuo je načelnik Gradske uprave Milan Vasić. Odeljenje komunalne milicije uručilo je 39 rešenja sanitarne inspekcije o izolaciji.
Gradonačelnik je rekao da nije dobio odgovor ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara u vezi sa predlogom za antigensko testiranje kontakata inficiranih kovidom- 19, zbog čega je odlučio da mu danas ponovo uputi pismo.
-Razumeo bih da nije vanredna situacija da čekamo odgovor četiri dana, ovako mislim da je to neodgovorno ponašanje. Bilo bi zaista korektno da dobijem odgovor, pa makar i negativan. Procedura nam je važna, zbog početka školske godine, a u vezi sa tim je danas i epidemiolog dr Predrag Kon izašao sa dilemom. Mi treba da vidimo gde se u tom rasporedu nalazi privremena kovid bolnica u Ekonomskoj školi, a tražiću mišljenje Zavoda i načelnika Mačvanskog upravnog okruga Vladana Krasavca. Budući da je ovde stacionirana kovid Opšta bolnica koja prima pacijente iz celog okruga i drugih opština. Uveli smo restriktivne mere koje su dale rezultate, dok bazeni u Bogatiću, Salašu Noćajskom i drugim opštinama rade, a pacijenti odatle istovremeno leže u našoj bolnici. Na zahtev koji smo ranije podneli Zavodu da li mere u Šapcu mogu da se primenjuju na teritoriji celog okruga još nismo dobili odgovor. Ako ne, sve ovo što radimo nema nikakvog smisla i može da traje još godinu i po dana- naglasio je Zelenović.
Istakao je da mere koje se primenuju u Šapcu treba da se primenjuju u celoj Srbiji, te da ne može da se otvara bazen na Tašmajdanu ako je bazen u Šapcu zatvoren, čak i za sportiste profesionalce. „Ova borba može da ima svrhu, da se pobedi zaraza, ili da nam se kaže da je neka druga strategija u pitanju, pa da znamo, da prestanemo da se bavimo ovim stvarima na ovaj način. Neko mora da izađe jednom i kaže šta je plan, pošto ga ja sada ne vidim“, zaključio je gradonačelnik.
D.Dimitrijević

Exit mobile version