Mehatroničari osvetlali obraz kompanije

0

“GALEB” PRVI PRIMENIO DUALNO OBRAZOVANjE ZAPOSLENIH U SRBIJI

Šabačka kompanija “Galeb” prva se u Srbiji opredelila za program Ernst Klett DUAL škole, pa je, protekle subote, nakon tromesečnog programa obuke za mehatroničare, 15 zaposlenih u ovoj kompaniji uspešno steklo zvanje mehatroničara. Rezultati ispita koji se sastojao iz dva dela – usmenog i praktičnog su impresivni, pa se slobodno može reći da je ova grupa zaposlenih u “Galeb”-u osvetlala obraz kompanije.

– Programi su napravljeni fokusirajući se na primenjivost po nemačkom dualnom modelu, a u kreiranju programa mehatronike učestvovali su stručnjaci sa Tehničkog univeriteta iz Frajburga. Cilj je pomoć privredi Srbije kroz primenjive programe gde je akcenat na praksi, kroz dualni princip. Kada smo počeli pregovore u julu, šabačka kompanija “Galeb” je prva iskazala interesovanje. Na taj način je započeo partnerski odnos i saradnja se ne završava na programu mehatronike – rekla je Olivera Gvozdenov, direktor “Ernst Klett DUAL škole”.

Predsednik Kompanije “Galeb” Radoslav Veselinović ističe da je kontinuirano ulaganje u obrazovanje i usavršavanje zaposlenih zalog za budućnost.

– Među 15 polaznika koje smo odabrali iz naše kompanije, opredelili smo se za zaposlene u različitim oblastima i sa različitim iskustvom. Želeli smo da kroz mehatroniku svi nauče sve. Ovo je samo početak, već sada smo dogovorili drugu grupu koja će od septembra krenuti na obuku. Cilj je da bar 80 zaposlenih, u naredne dve godine, prođe kurs za mehatroničara. Danas smo dogovorili saradnju i kroz školu mehatronike i kurs od 800 časova, gde polaznici, po uspešno položenim završnim ispitima, stiču peti stepen stručne spreme. Diplome je verifikovalo i naše Ministarstvo prosvete i one su validne u Nemačkoj i celoj Evropskoj uniji.

Osim obrazovanog kadra, ovakav program daje i značajne ekonomske benefite, u oblasti unapređenja rada i racionalizacije troškova.

– Benefiti su veliki, daleko veći od troškova školovanja. Oni upravljaju mašinama čija vrednost iznosi nekoliko stotina hiljada evra do milion evra i znanjem se smanjuje mogućnost potencijalne havarije, a istovremeno se olakšava održavanje mašina u punom potencijalu. To je korist za kompaniju, ali i za zaposlene koji su svoje znanje stečeno u školi podigli na viši nivo iz oblasti elektronike, mehanike, automatike, pneumatike, projektovanja, mašinstva. To je nešto što naše školstvo nije prepoznalo kao potrebu privrede i zato me je odmah i zainteresovao ovakav sistem obuke koji je ponudio “Ernst Klett DUAL škola” – dodao je Veselinović.

“Ernst Kett DUAL škola” i Kompanija “Galeb” dogovorili su i partnerstvo na jednom novom projektu. Zajedničkim snagama i iskustvom baviće se školovanjem najdeficitirajnijeg zanimanja kako u Srbiji tako I u Evropskoj uniji.

– Od septembra, zajedno sa Kompanijom “Galeb”, u planu je realizacija jedinstvenog programa zavarivanja – Akademije zavarivanja. Tekuća godina je godina razvoja i godina započinjanja novih programa, sve u skladu sa potrebama privrede Srbije. Naš program je posvećen prezentovanju najbolje evropske prakse srpskoj privredi stvarajući ovde novu vrednost – istakla je Olivera Gvozdenov.

“Ernst Klett Präsenzlernen Osteuropa” GmbH je pokretač projekta implementacije dualne škole u Srbiji kojom rukovodi novi ogranak Beograd – Erst Klett DUAL škola.

Facebook komentari

Leave A Reply