Međuopštinski istorijski arhiv Šabac

Izložba Međuopštinskog istorijskog arhiva Šabac pod nazivom „Upoznajte arhiv“ biće svečano otvorena u četvrtak 06. oktobra 2016. godine  u 12 časova na Gradskom trgu.

Izložba se sastoji od 25 panoa, svaki od njih je posebna celina i predstavlja različite vrste arhivske građe koja se čuva u našem arhivu.

Na prvom panou je predstavljen Arhiv kao ustanova zaštite kulturnih dobara i njegova delatnost. Zatim slede panoi sa poveljama, ukazima, pečatima znamenitih ličnosti i najznačajnijih državnih organa i ustanova iz prve polovine XIX veka, zakonima, diplomama, esnafskim, kalfenskim i majstorskim pismima, odlikovanjima, starim pasošima, ličnim dokumentima, tapijama, pismima, obveznicama, menicama, računima, fotografijama, razglednicama, plakatima. Na poslednja dva panoa predstavljena je stručna biblioteka arhiva i stara štampa koja se u njemu čuva.

Javnost će biti u prilici da se upozna sa izuzetno vrednim i značajnim originalnim dokumentima, koji su jedini relevantni i verodostojni istorijski izvori.

 

Exit mobile version