Matematika docenta dr Aleksandra Pajića

Razmišljanje Malog Đokice

Izbori su postupak kojim narod (odnosno birači) poveravaju obavljanje političke vlasti predstavničkom telu koje onda predstavlja narodnu suverenu volju. Izbori su zbog toga izvor i temelj legitimiteta celovitog sistema državne vlasti.

Izbori su prema tome, uobičajeni mehanizam putem kojeg moderne demokratije biraju članove svog parlamenta.

Izbori se odvijaju na nacionalnom (državnom), kao i na lokalnom nivou. Na regionalnom nivou biraju se članovi lokalnog predstavničkog tela — na primer opštinske, pokrajinske, regionalne skupštine te eventualno drugi predstavci — gradonačelnici i slično.

Na lokalnim izborima u Šapcu, u aprilu ove godine, građani su svojom voljom odlučili da mandati budu podeljeni između četiri izborne liste: „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ 28 mandata, „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“ 26 mandata, „Pobeda za Šabac – Nemanja Pajić“ 11 mandata i „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija, Komunistička partija“ 4 mandata.

Kako ni jedna politička opcija nije osvojila većinu, dovoljnu za samostalno formiranje vlasti, pristupilo se formiranju saveza političkih partija ili koalicija.

U unutrašnjoj politici izraz koalicija se najčešće koristi za saveze političkih stranaka, sklopljenih pre ili posle parlamentarnih izbora u državama koje koriste parlamentarni tip društvenog uređenja.

Stranke – najčešće ideološki i interesno srodne – se pre izbora udružuju kako se ne bi takmičile jedna protiv druge odnosno dobile maksimalni broj glasova i mesta u parlamentu. To se naziva predizborna koalicija.

Nakon izbora, ukoliko nijedna stranka nema većinu u predstavničkom telu, nova vlast se formira od predstavnika različitih stranaka putem sporazuma koji se naziva postizborna koalicija.

Pajićeva „Magična“ matematika

U bajkama sve je moguće. Tako i mašta dr Pajića da je apsolutni pobednik i da sa svojih 28 (ako su i oni njegovi) i neka čudna dva odbornika SPS-a, (o tome drugi put) koji su iz „velike ljubavi“ napustili vlast i beneficije koje uz tu vlast idu i prešli u SPS, ima većinu i da tako on, kao drugi sa „Vučićeve“ liste, treba da bude gradonačelnik donosi „revoluciju“ u matematici!?

Pobednička (nova matematička) formula za to je:

28(SNS) + 2(novi SPS) > 24(NZ – bez  „ljubitelja SPS-a) + 11(NP) + 3(izvorni SPS, JS, KP) + 1 (nezavisni Mirko Kerkez)

… i tako su srećno živeli do kraja života.

Šta na sve ovo kaže onaj drugi, čestiti, deo šabačkog SNS-a. A naročito ugledni profesor matematike, gospodin Mika Beljić?

– „Odličan“ – 1 (kec „ko vrata“) – ponavljao si!

… ili je sve otišlo u…  

Tako su u Šapcu većinu u Skupštini grada formirale liste „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“ sa 26 odborničkih mandata i „Pobeda za Šabac – Nemanja Pajić“ sa 11odborničkih mandata, ukupno 37 odborničkih mandata od 69 koliko ima parlament. I to je legitimna, demokratska, volja građana.

Vođeni političkim razumom i interesima odbornici sa liste „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija, Komunistička partija“, njih troje od četvoro (dr Mirko Kerkez je posle smenjivanja ostao neutralan), takođe je pristupila odborničkoj većini što čini većinu u Skupštini grada od 40 odbornika.

U opoziciji, bez takozvanog koalicionog kapaciteta, ostala je lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ sa 28 odborničkih mandata koju su u izbornoj kampanji „maestralo“ vodili dr Aleksandar Pajić i dr Slobodan Popović. Kažem „maestralno“ zato što su, vođeni pogrešnim procenama da će imati apsolutnu većinu,  toliko vređali svoje političke protivnike da je sa njima u postizbornu koaliciju mogao da uđe samo neko ko je totalni mazohista.

I, umesto da, posle ovog političkog neuspeha – jer sa njima, opravdano, niko neće, kao časni ljudi podnesu ostavke, pomenuti doktori nastavljaju sa gubitničkom taktikom brukajući svoju stranku, čestite članove i premijera ne samo pred građanima Šapca nego i građanima Srbije.

Pakt s đavolom, beogradskim SPS-om o glavu će im se obiti. Pre ili kasnije!

 

 

Exit mobile version