Marica, krivi i naprednjački „doktori“

Budžetsko knjigovodstvo

Svako ko je imao priliku da se upozna sa budžetskim knjigovodstvom i načinom kako funkcioniše neka lokalna samouprava mogao je da se uveri u nedorečenost i, slobodno mogu reći, besmisao tog zakona u koji sam mogao i sam lično da se uverim.

Pokušaću ukratko, onima koji hoće ovo da razumeju, da objasnim kako to funkcioniše.

U planu budžeta za narednu godinu tačno, po takozvanim pozicijama, mora da se odredi koliko će grad da izdvoji sredstava za obrazovanje, kulturu, socijalnu zaštitu, struju, lične dohodke… i mnogo toga još. Taj budžet usvajaju odbornici i on je, po knjigovodstvenim propisima i zakonu „zakucan“. Ali, život nisu knjigovodstveni propisi. Desi se, recimo, da zima, kakva je bila pre nekoliko godina, bude mnogo žešća i da škole potroše planirane količine uglja već u januaru. Ali, na poziciji kupovine ogreva za škole više nema para. I šta sad? Zatvoriti škole!

Međutim, dobro organizovan grad ima para da kupi taj ogrev ali ga zakon obavezuje da mora da napravi rebalans budžeta pa da taj novi budžet usvoje odbornici, uz svu pamet koju će tom prilikom prosipati pojedinci, pa tek tada, po zakonu, može da se kupi ugalj. A vreme prolazi…

I, oni koji vode grad moraju u trenutku da odluče da li će na oređeno vreme zatvoriti škole ili će „prekršiti“ zakon i kupiti taj ugalj pa posle na nekoj od sledećih sednica Skupštne „peglati“ taj iznos. Ali tim činom svesno krše sumanuti zakon.

Šta bi ste vi, poštovani čitaoci, uradili da ste na njihovom mestu?

Ovo je samo jedan uprošćen primer da biste ga bolje razumeli. Ovakvih i sličnih slučajeva ima svakodnevno i u svim gradovima Srbije. I to Državna revizorska kontrola karakteriše kao budžetske neusaglašenosti koje se posle, rebalansom, otklanjaju. To se evidentira ali se ne pokreće nikakav procese i niko se zbog toga ne kažnjava. Osim u Šapcu. Kad zajauču „doktori“ koji se u budžetsko knjigovodstvo razumeju „Ko Marica u krivi…“!

Međutim, velikim budžetskim „srtučnjacima“, dr Birmančeviću i dr Pajiću neznanje ne smeta da skoro svake nedelje u zakupljenom terminu na jednoj lokalnoj televiziji pokazuju svoju vanserijsku glupost i bezobrazluk…

Exit mobile version