Mačva- klub koji se voli 100 godina

0

Otvorena izložba posvećena veku od osnivanja šabačkog fudbalskog superligaša

U okviru proslave veka postojanja šabačkog fudbalskog superligaša, u petak je u Narodnom muzeju Šabac svečano otvorena izložba „FK Mačva: 100 godina“. Fotografije, trofeji, svedočanstva o najvećim uspesima, omogućavaju posetiocima da dožive sve najznačajnije trenutke koji su obeležili sto godina, a za to su se pobrinuli autori, muzejski savetnik Svetlanka Milutinović, Aleksandar Đenadić, hroničar crveno- crnih i autor knjige „Provincijski Urugvaj“ i arhitekta Marko Gavrilović.

Sama izatkala legendu Provincijskog Urugvaja

Đenadić je rekao da je izdvojio oko 200 fotografija kako bi hronološki predstavio istorijat kluba do danas.

-Mačva je sama stvarala svoju istoriju i izatkala legendu Provincijskog Urugvaja. U svojih 100 godina imala je mnogo velikih uspeha. Prvi, i možda najveći, 1931. godine, kada se plasirala u Prvu saveznu ligu tadašnje Kraljevine Jugoslavije, među šest najboljih klubova. Sledeći veliki uspeh zabeležila je ’51 godine, dvadeset godina kasnije, kada je ušla u Saveznu ligu tadašnje Jugoslavije, zajedno sa Crvenom zvezdom, Partizanom, Dinamom, Hajdukom. Naredni veliki iskorak desio se zbog reorganizacije u samom sistemu takmičenja, kada je došla do toga da igra u podsaveznom takmičenju, ali se 1959. godine vratila u Drugu saveznu ligu. To je isto bila sjajna generacija Mačvinih fudbalera- istakao je Đenadić.

Direktorka Narodnog muzeja Šabac Nela Tonković naglasila je da je toj ustanovi čast što je deo proslave stogodišnjice kluba utkanog u smisao, postojanje i biće grada, koji je ponos svih Šapčana. Sugrađani su i sami dali svoj doprinos, priloživši pred otvaranje fotografiju Save Stefanovića, izloženu u originalnom formatu, zbog čega malo odudara od prethodno osmišljene postavke. Ipak, priznala je direktorka, otvoren je poziv za 1958. godinu, iz koje nisu pronašli  nijednu fotografiju.

Predsednik Skupštine FK „Mačva“ Dragojlo Lazić zahvalio je Gradu na inicijativi da se organizuje izložba povodom stogodišnjice od osnivanja kluba, kao i upravi i zaposlenima u muzeju na ažurnosti i uloženom trudu.

Klub koji najbolje pokazuje duh Šapčana

-Pozivam sve Šapčane da iskoriste lepo vreme, dođu i pogledaju izložbu. Siguran sam da će, po izlasku iz muzeja, biti ponosni na svoj grad i klub- podvukao je Lazić.

Otvarajući izložbu, predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić rekao je da, kad se jedna istorija ili tradicija nađe u muzeju, to predstavlja potvrdu vrednosti.

-Sve što traje duže od ljudskog veka zavređuje pažnju i posebno poštovanje. „Mačva“ je nastala na ruševinama grada u za Šabac posebno vreme, posle Prvog svetskog rata. To samo pokazuje duh Šapčana, koji su uvek spremni da stvaraju nove vrednosti, što Mačva svakako jeste i kao takva će, siguran sam, da traje- poručio je Pajić.

Nema baš mnogo klubova u Srbiji koji mogu da se podiče stogodišnjicom i mi smo se kao  grad na dostojan način odužili našem velikom klubu najvišim priznanjem, Aprilskom nagradom za ukupan razvoj i promociju grada, podsetio je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

– „Mačva“ će živeti i kad nas ne bude bilo i verujem da je potrebno da najvažniju sporednu stvar na svetu učinimo dovoljno zanimljivom, da ono što je sada nekoliko hiljada gledalaca, u budućnosti bude mnogo više. Grad se potrudio da svom klubu obezbedi najbolje moguće uslove za takmičenje i trudi se da od sećanja i stogodišnje tradicije ne ostane samo prazna priča- naveo je Zelenović.

Mačva je od osnivanja bila klub svih građana Šapca, a ne samo elite i bogatih. Tu je igrala radnička omladina, šegrti, đaci gimnazije i učiteljske škole, studenti i oni malo stariji i to je glavni razlog zašto se crveno- crni klub voli, zaključio je Đenadić. Izložba, koju su simbolično otvorili omladinci kluba, može se pogledati do 22. oktobra.

Dragana Dimitrijević

Facebook komentari

Leave A Reply