Lutkarstvo je mnogo više cenjeno u svetu, nego što je to slučaj u Srbiji

Jedan od retkih diplomiranih lutkara u Srbiji: Cvetin Aničić

Cvetin Aničić iz Šida, jedan je od samo nekoliko diplomiranih lutkara u Srbiji. Već godinama, on zamišljenim likovima iz bajke daje oblik, a učestvovao je u realizaciji brojnih lutkarskih predstava u zemlji i inostranstvu. On kostime i lutke pravi u malenoj radionici u Šidu, koja je kako kaže, njegov kreativni haos.

Trista čuda i milion drangulija, u Lutkarskoj radionici u Šidu, od kojih nastaju najinteresantnije i najneobičnije lutke i maske. Godinama unazad, postoji lutkarska radionica u Šidu, odakle lutke putuju po celoj Srbiji i regionu.

„Mali nam je prostor, ovo je stara štamparija koja ima preko 100 godina. Restitucijom je vraćena, pa sad tražimo neki adekvatan prostor gde ćemo se preseliti. Imamo puno tih stvari i nemamo gde više da ih slažemo. Ali ja se lako snalazim u našem kreativnom haosu, pre nekog vremena smo raspremali nešto i ja nisam mogao da nađem ono što mi treba“, kroz smeh priča Cvetin Aničić, diplomirani lutkar iz Šida.

Cvetin Aničić je jedan od samo nekoliko diplomiranih lutkara u Srbiji. Njegove lutke i kostimi, ostavljaju bez daha. Objašnjava da lutkarstvo nije ni malo lak posao, ali je lep i pruža umetničku slobodu.

„Prvo se napravi šema kako bi lutka trebalo da izgleda, onda po toj šemi nastaje sve. Prvo uradimo skice, pa označimo materijal koji koristimo i onda pristupamo pravljenju oblika. Jako je bitno da svakoj lutki damo neki određeni pečat, kako bi ona bila posebna. Ja najviše volim velike lutke u koje glumci ulaze, ali volim i male za ruke, neki ih zovu zevalice ali one se zovu govorni ginjol. One se stave na ruku, i otvarate ih u ritmu u kom pričate“, kaže Cvetin.

Cvetin Aničić trenutno radi na predstavi „Čarobni pasulj“ u Šabačkom pozorištu. Premijera ove lutkarske predstave u Šapcu, zakazana je za 20. oktobar a u predstavi igraju Jovana Pantić, Slađana Pajčić i Veljko Eraković.

Nekada lutka nastane za nekoliko sati, a za neke su potrebni i dani kako bi se napravile. Cvetin Aničić, koji ceo život radi sa lutkama i kostima, kaže da su mu one neiscrpna inspiracija, ali dodaje da svoj posao voli, jer voli decu.

„U svetu su lutkari izuzetno cenjeni. Lutkarstvo se čak više ceni od obične glume. Kod nas je to malo drugačije, samo nekoliko nas u Srbiji smo diplomirani lutkari i većina nas ne radi u lutkarskom pozorištu. Mene ovaj posao inspiriše. Volim da pravim lutke, to mi pruža nekakav istraživački momenat. Volim da radim i sa decom, otac sam i decu obožavam, to mi je na prvom mestu“, navodi Aničić..

I tako iz radionice izlazi unikatna lutka kojoj život podari, njen lutkar. Cvetin je do sada bio angažovan na preko 50 predstava. Često radi u Hrvatskoj, a na pitanje koji projekat mi je najdraži kaže da nema odgovor. „Svakoj lutki se posvetim maksimalno, volim to da radim i svaka predstava je dobra na neki svoj način“, zaključuje Aničić za Podrinske novine.

Đorđe Mijailović

 

Exit mobile version