Lokalni izbori u Šapcu ponavljaju se sedam dana po ukidanju vanredne situacije

Odlukom Gradske izborne komisije

Gradska izborna komisija danas je donela odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini grada Šapca na 27 izbornih mesta u roku od sedam dana nakon stupanja na snagu Odluke o ukidanju vanredne situacije. U drugom stavu te izreke odluke govori se o rokovima koji se vezuju za ovaj momenat i ta odluka se objavljuje u Službenom listu grada Šapca, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.  

-Razlozi za odluku se zasnivaju na Zakonu o smanjenju rizika od katastrofa. Od 3. jula, kada je uvedena vanredna situacija, imali smo takvu epidemiološku situaciju da je od 4. do 9.jula skoro tri puta uvećan broj zaraženih lica u Šapcu od 241 na 656 lica. Videli ste da je posle Beograda Šabac najkritičnije mesto u Srbiji. Zato je ova odluka naša obaveza, jer se u zakonu vodi računa o smanjenju rizika i to je nacionalni i lokalni prioritet. Član 9a Uredbe o smanjenju rizika od bolesti govori o konkretnim merama koje obavezuju nas koji se bavimo ovi poslom da primenjujemo mere, a dovoljna je ta jedna da više od petoro unutra ne može biti zajedno, a ovaj proces, počev od rada komisije, gde je 20 i nešto ljudi, pa idući ka biračkim mestima,  i sam izborni proces nemoguće je sprovesti, a ne poštovati ovakve mere. To su razlozi za donošenje ovakve odluke- rekao je predsednik Gradske izborne komisije Budimir Pavlović.

Ostala je odluka o još jednoj žalbi oročena do sutra u 13 sati, sa izvesnošću odbijanja, s obzirom na to da do detalja ponavlja prethodnu koja je odbijena. Kako je napomenuo, prema najavi članova stručnog štaba, vreme u kome se očekuje pik epidemije sredinom nedelje izgubljeno je što se tiče rada, ali je komisija najracionalnije postupila kada je donela odluku za ponavljanje izbora na 27 mesta. Za odluku je glasalo  12 članova komisije, dok je šest članova GIK-a iz redova Srpske napredne stranke Šabac bilo uzdržano, a dva nisu glasala, jer nisu imala tehničke mogućnosti. Na regularnost izbornog procesa upućeno je 44 prigovora i petnaestak žalbi Upravnom sudu, a podneto je i tridesetak krivičnih prijava.

D.Dimitrijević

Exit mobile version