Lični pratilac deteta

U saradnji sa Centrom za socijalni rad Ljubovija i lokalnom samoupravom direktor OŠ “Petar Vragolić“  Ljubovija, Vasilije Đukanović  pokrenuo je inicijativu za pokretanje usluge Lični pratilac deteta.

Usluga Lični pratilac dostupan je detetu sa invaliditetom, odnosno sa smetnjama u razvoju, kome je potrebna podrška za zadovoljavanje osnovnih potreba u svakodnevnom životu u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugima, pod uslovom da je uključeno u vaspitno-obrazovnu ustanovu, predškolsku ustanovu, odnosno školu, do kraja redovnog školovanja, uključujući završetak srednje škole.

Aktivnosti ličnog pratioca deteta planiraju se i realizuju u skladu sa individualnim potrebama deteta radi uključivanja u redovno školovanje, aktivnosti u zajednici i uspostavljanja većeg nivoa samostalnosti i uključuju:

– pomoć kod kuće u oblačenju i održavanju lične higijene;

– pomoć u zajednici (pomoć u korišćenju gradskog prevoza, pomoć u kretanju, odlazak na mesta za provođenje slobodnog vremena i druge vrste podrške).

Predstavnici Centra za socijalni rad  Ljubovija i OŠ „Petar Vragolić“ Ljubovija su 14, 15. i 16. maja 2021. godine u Novom Sadu završili obuku Pokretanje usluge lični pratilac deteta i stekli uverenja Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, koje im omogućava polaznu osnovu za pokretanje usluge Lični pratilac od septembra 2021. godine.

Usluga Lični pratilac biće finansirana iz budžeta opštine Ljubovija po preporuci Interresorne komisije.

Projekat “Lični pratilac – najdivniji, najhumaniji i najzahtevniji posao” je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužnone izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.    

Exit mobile version