Najveći problem je mali broj ličnih pratilaca

Zaposleni u OŠ „Sveti Sava“ veoma su zahvalni ličnim pratiocima na saradnji

U školskoj 2021/22. godini individualnim obrazovnim planom definisana je podrška u nastavi za tri učenika Osnovne škole „Sveti Sava“. Koliko je školi poznato, na osnovu informacija dobijenih od roditelja, još tri učenika koristi uslugu ličnih pratilaca. Lični pratioci u ovom slučaju rade sa učenicima kod kuće, zaduženi su za aktivnosti koje se odnose na oržavanje higijene, dovođenje u školu, ishranu. Većina roditelja se saglasila na početku školske godine sa činjenicom da je neophodno prisustvo ličnih pratilaca u učionici svesti na minimum da bi se sprečilo širenje pandemije izazvane virusom SARS-COV-2 u ustanovi i time zaštitilo zdravlje učenika koje je svakako krhko.

Podrška ličnih pratilaca deci bila adekvatnija, smatra rukovodstvo škole, ukoliko bi lični pratioci bili osposobljeni da pruže neophodnu pomoć i podršku detetu.  Ličnom pratiocu potrebno je vrme da bi dobro upoznao dete.

– S druge strane detetu je potrebno vreme da se adaptira na ličnog pratioca. Prethodnih godina lični pratioci učenicima su dodeljivani tokom septembra, odnosno početkom oktobra meseca. Neretko se dešavalo da se dete tokom perioda adaptacije na obrazovnu ustanovu upoznaje i sa ličnim pratiocem što je uticalo na ponašanje deteta, odnosno izazivalo kod njega nelagodu. Najveći problem koji su roditelji isticali u komunikaciji sa stručnim saradnikom škole je mali broj ličnih pratilaca. Zaposleni OŠ „Sveti Sava“ veoma su zahvalni ličnim pratiocima učenika na dosadašnjoj saradnji – zaključila je Katarina Tomić.

I.K.

Exit mobile version