Leto u bojama i knjiga kao inspiracija za šabačke mališane

Likovne radionice u Biblioteci šabačkoj

U Dečjoj čitaonici u Aneksu Biblioteke šabačke u sredu je održana prva likovna radionica za decu osnovnoškolskog uzrasta koju je vodila Jelena Spasojević, akademska slikarka i vlasnica škole crtanja „Mali atelje“.

Spasojevićeva je rođena u Šapcu, diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i bila stipendista Fondacije za naučni i umetnički podmladak. Izlagala je na više od 70 izložbi u zemlji i inostranstvu, a sa polaznicima svoje škole neguje individualnost i kreativnost kroz različite klasične i moderne umetničke tehnike.

-U saradnji sa Bibliotekom osmislili smo niz radionica, a prva će biti inspirisana samom zgradom u kojoj se nalazimo. Kasnije će inspiracija biti knjiga, a onda ćemo kroz različite teme takođe tražiti inspiraciju u različitim knjigama. Radionice će biti tematske. U „Malom ateljeu“ inače imamo praksu korišćenja knjiga i ranije smo, pre ove sitaucije sa koronom, često dolazili ovde u čitaonicu, tako da se posebno radujem što ću i moje i nove đake upoznati sa fenomenalnim prostorom i knjigama koje biblioteka nudi- rekla je akademska slikarka.

Bibliotekarka u Dečijem odeljenju Biljana Bogojević smatra da su knjiga i taj prostor uvek inspirativni za najmlađe, koji rado dolaze i uživaju u tom ambijentu. Ta ustanova kulture kontinuirano brine o mališanima, njihovim potrebama i navikama i to je jedan od načina.

-Deca vole da čitaju i mišljenje koje ponekad možemo čuti da deca ne čitaju je pogrešno. Mi koji radimo u biblioteci imamo to saznanje i srećni smo, jer znamo da deca čitaju. Divno je što smo ostvarili saradnju sa Jelenom i što će tokom leta u Biblioteci funkcionisati ova radionica, a knjiga i biblioteka će biti inspiracija. Mislim da će deca uživati, a i mi napokon u druženju sa njima posle svih ovih okolnosti koje su nas u tome sprečavale- navela je Bogojevićeva.

Radionica je nastala kao vid saradnje između Biblioteke šabačke i biće organizovana svake srede u različitim delovima dvorišta Biblioteke, a u slučaju nepovoljnih vremeskih prilika, u Dečjoj čitaonici u Aneksu. Zainteresovani mališani se mogu prijaviti u Biblioteci šabačkoj, na Pozajmnom odeljenju za decu, ili pozivom na brojeve telefona 345-204 i 345-205 i iskoristiti priliku da razviju maštu, kreativnost i ljubav prema umetnosti.

D.Dimitrijević

Exit mobile version