Lepota zapisana u drvetu i na platnu

sdc16194

U Galeriji „Krug 10“ u TC „Tina“ 16. septembra otvorena je prva samostalna izložba Đorđa Dakića, Šapčanina i dugogodišnjeg medicinskog radnika, koga je u svet vajarstva u gimnazijskim danima uveo profesor likovnog Đorđe Kostić. Od đačke ljubavi odvojili su ga sport i posao pa se tek u penzionerskim danima posvetio umetnosti. Sugrađanima se predstavio svestrano, kao umetnik koji rezbari, crta, slika, kleše i lije rukodelatnike, drvoseče, kovače, vodonoše, prosjake. Postavka nosi naziv „Ruke“, a obuhvatila je 11 skulptura u mermeru i gipsu, sedam ikona u duborezu, 12 crteža i osam ulja na platnu.

Na svečanom otvaranju publiku je pozdravila Svetlana Ceca Žegarac, predsednica Udruženja likovnih stvaralaca amatera „Krug 10“, i izrazila zadovoljstvo što je Đorđe Dakić njihov član. Istoričarka umetnosti Ivanka Trifunović otvorila je izložbu, a u kratkom obraćanju pohvalila je autorovo umeće, posebno poznavanje anatomije ruku, i toplu atmosferu koju je osetila u njegovom ateljeu-radionici.

– Istraživač i iznad svega humanista Đorđe stvara kamerne skulpture, sitnu plastiku, ekspresivna ulja, snažne visoke reljefe i bravurozne crteže. Samo veliki rad oplemenjen ogromnom ljubavlju prema čoveku delatniku može da izdubi, iskleše, izlije i naslika taj magični svet ljudskog pregalaštva. Očigledno uporan u odbrani mladalačke zaljubljenosti u umetnost svojim radovima gradi svojevrstan most sa obalama tog vremena pronađenog na likovnoj sekciji kod profesora Đorđa Kostića i uz dragocene savete školskih drugova – Lalickog, Milića i Kućanskog – koji ga je definitivno uputio ka skulpturalnom delovanju. Ta dečačka iskustva ostavila su traga na ceo njegov rad. Đorđe je sačuvao za ceo život zanesenog dečaka čije ruke ne miruju, zapisala je Ivanka Trifunović i u katalogu koji prati izložbu.

U prisustvu prijatelja i kolega iz „Kruga 10“, potom, Dakićeva unuka pročitala je biografiju svoga dede. U kratkom obraćanju, umetnik je zahvalio prisutnima zato što ih nije „odnela“ Čivijada nego su došli na njegovu izložbu.

Aplauzom je na svečanom otvaranju pozdravljeno i umeće slikara Branka Bursaća, koji je znalački postavio izložbu „Ruke“.

Radove Đorđa Dakića svi ljubitelji umetnosti pa i gosti Čivijade i Šabačkog vašara mogu da vide do 30. septembra.

Ž.Vojinović

Exit mobile version