Kultura u Šapcu živi i za vreme vanrednog stanja

Šabačke ustanove kulture odgovorile zadatku

Da kultura u Šapcu živi uprkos vanrednom stanju, pobrinuli su se Kulturni centar, Pozorište, Muzej i Biblioteka, koji svoje sadržaje nude korisnicima koristeći savremene tehnologije. Proglašenjem vanrednog stanja, zbog smanjenja rizika od širenja virusa COVID-19, primorani da svoja vrata zatvore za sugrađane, zaposleni su nastavili komunikaciju sa korisnicima van institucionalnih okvira, maksimalno koristeći prednosti društvenih mreža.

Književni atelje, poezija, predstave, 9izložbe…

Kulturni centar Šabac ponudio je „književni atelje“, nedeljno čitanje priča koje se mogu pratiti putem Fejsbuk stranice (https://www.facebook.com/kcsabac/), a svake večeri objavljuje svoj izbor poezije, „stihove za laku noć“. Takođe, fotografijama i tekstovima podseća na zanimljive izložbe u proteklom periodu.

-Poseban izazov su nam izložbe sa određenim produkcionim zahtevima, kada se trudimo da izađemo u susret umetnicima, njihovim konceptima i kontekstima, ali i da se prilagodimo vrlo ograničenom budžetu i raspoloživim resursima. Cilj nam je da ovakvim primerima umetnosti, ali i izlagačkih praksi, vama, našoj vernoj bublici, prenesemo bar deo onoga što se danas smatra relevantnim umetničkim pojavama na nekim većim i razvijenijim scenama. Među tim i takvim izložbama svakako je i izložba video instalacija autora Nemanje Lađića koju smo kustosirali krajem prošle godine. U predstavljanju izložbi ići ćemo hronologijom unazad- navode na svojoj Fejsbuk stranici.

Ističu da nastavljaju i u narednom periodu da prilagođavaju programe trenutnoj situaciji i pozivaju sugrađane da ostavljaju komentare i sugestije, ali i da dobronamerno i konstruktivno (do)grade izložbu, promociju, koncert, bilo koji događaj ili umetničko delo koji se trenutno prezentuju. Urednici programa su takođe dostupni za moguća pitanja, sugestije i konsultacije putem internet stranice http://kulturni-centar.rs/. Vanredna situacija otkazala je „Pozorišno proleće“, ali je zato šabački tetatar ponudio onlajn repertoar na svom Jutjub kanalu (https://www.youtube.com/channel/UCxbbvNbUuh6S134e34xE6JQ), a predstave se u određenim terminima, za stariju publiku koja ne koristi internet, prenose i na Televiziji Šabac. Do sada su Šapčani uživali u komadima „Tektonika osećanja“, „Rubište“, „Pretposlednja panda ili statika“, „Kidaj iz moje kuhinje“. Za najmlađe, tu je i vanredni „ad hoc“ program „Pričoteka“ namenjen deci i svima koji vole priče. Svake večeri, od 19 sati, na Jutjub kanalu i društvenim mrežama, objavljuju po jednu priču, koju su snimili glumci i glumice Šabačkog pozorišta. Do sada su to bile: „Carevo novo odelo“, „Šabački muzikanti“, „Ružno pače“, „Hrabri krojač“.

Čitaonica za sve

-Družimo se, igramo, učimo, čitamo, pričamo, crtamo i improvizujemo, da bismo sebi i vama skratili vreme u izolaciji. Pravimo mini- teatar, snimamo ga i šaljemo pravo u vaše sobe! Umesto aplauza, možete nam slati lajkove i komentare. Uživajte- poručuju na svojoj Fejsbuk stranici.

Kao i druge ustanove, Narodni muzej Šabac od 18. marta zatvoren je za sve posetioce. Pričom o nastanku te ustanove kulture, fotografijama koje prate zanimljivi tekstovi, prezentovanjem etnološke zbirke, privlače sve više pratilaca na društvenim mrežama.

-Sa delićem naše baštine upoznavaćemo vas svakodnevno putem objava na našim društvenim mrežama. Pozivamo vas da aktivno pratite, postavljate pitanja i komentarišete sve što biste želeli da znate i sve što hoćete da podelite sa nama.

U ovim danima nismo sami- iako smo fizički udaljeni, kao zajednica ostajemo povezani da bi nam svima bilo bolje- objavili su na zvaničnoj Fejsbuk (https://www.facebook.com/Narodni-muzej-Šabac-zvanična-stranica-2198046436905741/) i Instagram stranici.

U cilju da ne prekinu kontakt sa svojim čitaocima i u vreme vanrednog stanja, a u želji da oplemene vreme koje provode kod kuće, iz Biblioteke šabačke pozivaju sugrađane da se pridruže Čitaonici na njihovom Jutjub kanalu (https://www.youtube.com/user/bibliotekasabacka).

-U „Čitaonici“ na Jutjub kanalu Biblioteke šabačke možete čuti priče za decu i iskusnu decu, kako biste ostali vedrog i pozitivnog duha, zato što nas duh čuva i leči. Izgubimo se u knjigama, ali se u njima iznova pronalazimo. Dok u svom domu u novonastalim okolnostima čitate, pročitajte nešto i za druge i budite deo solidarnog, ujedinjenog tima čitača. Snimite sebe telefonom dok čitate omiljenu priču. Pročitajte najpre naslov priče i autora. Pošaljite svoj audio ili video snimak na naš mejl: office@bibliotekasabac.org.rs. Delićemo priču preko Jutjuba i društvenih mreža. Čitajte jasno i glasno, baš kao pravi, veliki naratori. Možemo vas potpisati kao naratore, ali nije obavezno. Čitači mogu biti i deca. Pozivamo vas da se pridružite- istaknuto je u objavi na Fejsbuk stranici Biblioteke (https://www.facebook.com/biblioteka.sabacka/) .

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version