„Krug 10“ proširio saradnju i na Šid

Za Šapčane izložba Srpsko-ruske kolonije „Vidici“

Šabački „Krug 10″, uz  Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva iz našeg grada, uspostavio je saradnju sa udruženjem iz Šida. Tim povodom, u galeriji u Tržnom centru Tina“, na Sretenje, otvorena je izložba iz fundusa slika Srpsko-ruske likovne kolonije „Vidici“, koja se već tri godine organizuje u Šidu.

-Hvala našim dragim prijateljima iz Šida, koji su nam priredili ovu divnu izložbu. Doneli su nam 37 slika, jedva su stale u našu malu galeriju, ali nismo mogli nijednu da ostavimo. Nije baš „po propisima“ postavljeno, ali je predivno. Srećni smo, zbog nove saradnje, što možemo da učimo od ruskih slikara, nadamo se da ćemo neke od njih i upoznati, ali i da će možda neko od naših slikara ići u goste“ – bio je deo pozdrava predsednice „Kruga“ Svetlane Žegarac.

Posle učešća učenika iz Šida na javnom konkursu Doma za dečiju umetnost iz Veligorada kod Moskve ( „Svet bez rata“, povodom 70 godina pobede nad fašizmom), Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva nastavilo je saradnju, a njen plod je Likovna kolonija „Vidici“, koja se u Šidu organizuje od 2016.godine.

– U njoj su umetnici iz Ruske Federacije, Srbije i Republike Srpske. U fundusu kolonije već je blizu 70 slika, a udruženje se rukovodi idejom da slike treba da se gledaju. Već su bile izložene u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici, u Doboju, Bijeljini, raduje nas što su stigle  i u Šabac“, kaže  Mišo Đukić, predsednik Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva iz Šida. Dadaje da se već spremaju za avgust, i četvrte „Vidike“…

U duhu srpsko-ruskog prijateljstva i prateći program… Sve tri pesme Vokalno-instrumentalne grupe „Šapčanke“ praćene su aplauzima, ali i uz pesmu prisutnih… U ime domaćina, u duhu praznika – „Ovo je Srbija“, a  za poseban pozdrav gostima – „Rjabinuška“ i „Kaljinka“…  Domaćine je pesmom posvećenom dečaku, na ruskom,  pozdravila Sara Šainović … Glumac, Duško Stevanović, darovao je stihove Sergeja Jesenjina: “U oluji, u buri, kraj nedaća svih, uz teške gubitke i tugu kletu, biti nasmejan, prirodan i tih, najveća je umetnost na svetu“. I poruka: „Neka prijateljstvo večno povezuje, ljude koji veruju i žive od umetnosti“. Dar stihovima bio je i prijatelja „Kruga“, Vukice Koprivice… Dođi, „svrati u „Krug“, „gde su lepe priče“: „Uzmi boju i četkicu, za tren ćeš uraditi sličicu“…

Na kraju svečanosti otvaranja izložbe, „hvala na toplom dočeku, na pokazanom pravom umetničkom žaru“. Da podsećaju „na to divno veče“, zahvalnice  „Krugu 10“ i „Šapčankama“ i želja predsednika udruženja iz Šida: „Uživajte u ovim predivnim slikama“. Šapčani to mogu učiniti do 8.marta.

S.Ljubić

Exit mobile version