Kosovo nije Srbija

U Šapcu održan 65. protest Srpske napredne stranke

Prošlog ponedeljka, ispred zgrade Graske uprave u Šapcu, održani su 65. protesti članova i simpatizera Srpske napredne stranke i njihovih koalicionih partnera. I, sve je izgledalo da će i ovaj protest proteći po ustaljenoj matrici i retorici kao i oni prethodni.

Glavni govornik, na ovom skupu ponovo je bio dr Boban Birmančević koji je svoj govor započeo sličnim rečenicama kao što su bile i one prethodne a koje su se završavale zahtevom da gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović, podnese ostavku:

„Poštovani dragi Šapčani, šezdeset peti put na istom mestu u istom vreme, u pet do dvanaest zadnji je čas da građani Šapca, građani Srbije, saznaju kakvog gradonačelnika imamo, kakvo gradsko veće imamo, kakvog predsednika skupštine, kakvu gradsku vlast imamo u Šapcu. Ova gradska vlast, jednostavno, ne zaslužuje podršku Šapčana i ova gradska vlast i nema podršku pokazali smo prethodnih meseci, pokazali smo na izborima za mesne zajednice i pokazali smo, kad god smo se izjašnjavali, da više ne vreujemo Dušanu Petroviću, Nebojši Zelenoviću i tražimo da Nebojša Zelenović podnese ostavku….“

A onda, negde na polovini svoga obraćanja dr Boban Birmančević, u želji da „podigne“ atmosferu među učesnicima ovog anemičnog skupa, ili mu je to neko sugerisao, izgovara nekoliko neverovatnih rečenica:

„I taj isti gradonačelnik poziva na razgovor. Pa sa kim on želi da razgovara? Neće da razgovara sa zaposlenim u Javnim preduzećima, neće sa zaposlenim u Gradskoj upravi, neće sa predstavnicima Srpske napredne stranke, neće sa građanima Šapca. Pa sa kime, Zelenoviću, hoćeš da razgovaraš? Između ostalog sa onima sa kojima hoćeš da razgovaraš sa njima se i družiš, odlaziš na Kosovo, u Peć, i tamo tražiš podršku. Jedino te oni podržavaju ali oni nisu Srbija i nisu Šabac“.

Ostaje nejasno kako su na poslednju rečenicu reagovali učesnici protesta i da li su, u moru istih reči koje se ponavljaju iz skupa u skup, uopšte shvatili šta je to njihov „lider“, dr Boban Birmančević, izgovorio. I kakvu težinu imaju te reči.

Bilo kako bilo, „šabački doktor“ ostaće zabeležen kao prvi član i funkcioner Srpske napredne stranke, narodni poslanik, koji je javno priznao da Kosovo nije Srbija.

Naravno, svako ko i malo prati politička zbivanja u Srbiji, mogao je da zapazi da sve ono što misli ili želi da uradi predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, a nije još vreme da On tako nešto učini, izgovaraju njegove partijske „perjanice“. Da narodu „uđe u uši“!

A da li će priznavanje Kosova poteći iz Šapca, baš od dr Bobana Birmančevića, i da li je Aleksandar Vučić saglasan sa stavom i mišljenjem „šabačkog doktora“ vrlo brzo ćemo se uveriti.

Ako, uskoro, dr Boban Birmančević podnese ostavke na sve državne i partijske funkcije, kojih hvala Bogu ima u izobilju, onda će se ovaj njegov govor shvatiti kao „nesrećni“ politički gaf zbog kojeg je on, kao častan čovek, podneo odgovarajuće konsekvence.

Ako se to, pak, ne dogodi i dr Boban Birmančević zadrži sve funkcije i privilegije kojima je obilato, za svoj „politički rad“, nagrađen biće jasno da se priznavanje Kosova sprema a da će za to biti okrivljen Šabac. Jer, baš u tom „buntovnom“ gradu jedan čovek je imao „hrabrosti“ da javno kaže ono što njegov predsednik misli i mora da uradi…

Ivan Kovačević

 

Exit mobile version