Kome verovati

Kontradiktorne objave Zavoda za javno zdravlje Šabac

Posle kritika koje su „Podrinske“ uputile na rad i informisanje Zavoda za javno zdravlje Šabac, a prvenstveno na rad vd direktora ove ustanove, dobili smo, u kratkom roku dve informacije koje su potpuno kontradiktorne.

 

Ko daje informacije

U prvoj poruci, objavljenoj na fejsbuk stranici Zavoda za javno zdravlje Šabac, stoji:

“Pozivamo Vas takođe da nam postavite pitanja, putem društvenih mreža i/ili naše e-mail adrese zjzsabac.info@gmail.com, a naši stručnjaci će Vam odgovoriti u prigodnoj formi što ažurnije”.

Međutim, u poruci koja je objavljena pre nekoliko minuta dobijamo informaciju da:

“Za obaveštavanje javnosti o stanju i posledicama zaraze zadužen je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, na čijem je čelu predsednica Vlade. Sva obaveštenja javnosti daje predsednica Vlade ili lica koje ovlasti Krizni štab.”

Pa sada se postavlja logično pitanje da li Zavod za javno zdravlje ima ingerencije da daje informacije ili ne.

 

Zvanična informacija na sajtu Ministarstva zdravlj

Neodgovorni prema građanima u kriznim trenucima

Iz ova dva saopštenja jasno proizilazi da Zavod za javno zdravlje Šabac nije dorastao situaciji u kojoj se nalazimo. Ili čovek koji je naprasno postavljen da ovu važnu instituciju vodi. Ali o tome bi rebali da se oglase brojni lekari koji rade u ovoj ustanovi.

Takođe, postavlja se pitanje da li su svi građani osposobljeni da gledaju i čitaju informacije sa sajta Ministarstva zdravlja Republike Srbije. A oni koji jesu, a bolje da nisu, su u potpunoj nedoumici.

 

Koliko je lica zaraženo koronavirusom u Šapcu?

Ako je suditi i verovati informacijama sa sajta Ministarstva zdravlja, i mape Srbije, na kojoj se, po gradovima, može videti koliko je građana u kom gradu inficirano vidimo da su u Šapcu dve osobe zaražene. I sad ako znamo da je jedan od njih preminuo postavlja se pitanje: ko je drugi(a)? Ili imali tog drugog ili i Ministrastvo zdravlja širi dezinformacije i paniku?

 

Uozbiljite se

Dodvoravanje vođi u cilju podizanja rAjtinga. Branko Vujković nedostojan funkcije koju obavlja.

Znam da Vlada pokušava da zabrani da se o koronavirusu piše i priča, što može da izazove veću štetu nego korist jer građani više ne znaju kome da veruju, i da je pojedincima ovo vreme bogom dano da uz pomoć državnih resursa prave lični marketing  i podižu svoj rAjting, (u čemu prednjače Vulin i dr Branko Vujković) ali to nije dobro. Ne može Krizni štab u Beogradu da potuno kontroliše i informiše sve građane Srbije. Zato u svakom mestu i postoje lokalni Krizni štabovi i regionalni Zavodi za javno zdravlje da bi upozoravali i informisali građane sa tog područja. Jer, oni to mogu brže, bolje i kvalitetnije da urade i da se građani ne dovode u nedoumicu i strah koji može da preraste u paniku sa nesagledivim posledicama.

Zašto je potrebna potpuna centralizacija i zašto Vlada Republike Srbije nema poverenja u lokalne samouprave i lokalne krizne štabove. Naročito u one koji su za ovo vreme vanrednog stanja pokazali da umeju i da dobro rade?

NEKA PAMET I RAZUM POBEDI. DA MISLIMO A NE DA VERUJEMO!

#OstaniteKodKuće Spasite svoj i tuđi život

Ivan Kovačević

Exit mobile version