Ko će nam selo učiniti lepšim, ako ne mi sami?

Udruženje „Mladi Drenovac“ organizovalo akciju uređenja centra sela

Udruženje građana „Mladi Drenovac“ postoji skoro godinu dana, i tokom tog perioda uspeli su da život u Drenovcu učine lepšim. Naime, oni osim što uređuju svoje selo, trude se i da poboljšaju kulturni život tog mesta, te su pokrenuli i svoj sajt gde već ima dosta zanimljivog sadržaja, a u planu je još novina.

Poslednja akcija u nizu organizovana je prethodnog vikenda, kada se skupilo tridesetak mladih Drenovčana i Drenovčanki koji su uredili centar sela. Svako je imao svoj zadatak, devojke su čistile trotoare i sadile cveće, najmlađi su kupili đubre, dok su momci odradili teži deo – košenje trave i kopanje za cvetne leje.

Ova družina pokazala je da im ništa nije teško, da žele da žive u lepom i uređenom mestu. Bez ičije pomoći, sami su skupili novac za džakove i rukavice, lokalni rasadnik donirao je cveće, a bilo je i meštana koji su se pobrinuli za hranu i piće, kako bi se mladići i devojke okrepili nakon akcije.

„Ovo nije naša prva akcija, prošle godine smo se zvanično udružili, i odlučili da život u Drenovcu učinimo boljim. Nije nam cilj da svakih mesec dana čistimo i uređujemo centar sela. Želimo da ovim akcijama pokažemo komšijama da neko mora da zavrne rukave kako bi sve lepo izgledalo. Cilj je da promenimo svest kod meštana pa svi da čuvaju ovo što imamo“, navodi Miloš Radišić.

Ovog proleća, već su imali sličnih akcija, te su sami sredili groblje pred Zadušnice, a prošle godine farbali su klupice i ograde u centru sela. Sve to rade, jer žele da ostanu da žive u selu. Centar sela je njihovo mesto okupljanja.

„Ne treba nam mnogo vremena kako bismo sve doveli u red, potrebna je samo volja, a kada se skupi nas više, posao se podeli pa nikome ne pada teško“, kaže za Podrinske jedna od učesnica akcije, Marija Milutinović.

„Mladi Drenovac“ su pokrenuli i svoj sajt. Retko koje selo može da se pohvali onim što su oni uspeli da urade. Kažu da su najponosniji na svoju onlajn biblioteku.

„Naš drug je programer, osmislio je i uradio naš sajt. Na tom sajtu nalaze se neke za nas korisne stvari, a nedavno smo pokrenuli i onlajn biblioteku, pa recite mi koje selo to još ima“ kroz smeh priča Miloš Radišić.

Drenovčani šalju jasnu poruku, „Ko će nam život na selu učiniti lepšim ako ne mi sami?“, i zaista, njihova poruka jeste snažan pokazatelj koliko jedna inicijativa može da doprinese poboljšanju kvaliteta života. Nije istina da baš svi mladi beže sa sela, i nije istina da baš svi mladi, nemaju svest o društvenoj odgovornosti.

Đorđe Mijailović

Exit mobile version